Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Boerenbond Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Bescheiden “pakhuis” aan de Vlierdenseweg. Foto: collectie Bibliotheek heemkundekring
De voormalige stroschuur van de Boerenbond Deurne aan de Vlierdenseweg 4.Foto: collectie Boerenbond Deurne
Hoofdgebouw van de Boerenbond Deurne in 1902. Foto: collectie Harrie Jegerings.
Bestuur Boerenbond Deurne in 1950. Foto: collectie Harrie Jegerings.
Voltallige personeel Boerenbond Deurne in 1954. Foto: collectie Boerenbond
Medewerkers van Boerenbond Deurne : Vlnr. Dorus Evers, Marinus van den Eijnden, Willem Jegerings, Elisabeth van Gorp.

De Boerenbond Deurne had productie- en overslaglocaties in Helmond, Oirschot en Oss en het hoofdkantoor bevond zich aan de Stationsstraat 122-124 te Deurne.

Ontstaan

Het bedrijf was het oudste, onafhankelijke mengvoedercoöperatie van Nederland. Het oprichtingsbestuur van 15 juni 1896 bestond uit:

 1. Johannes Hermanus Henricus Hermans (1848-1919), voorzitter
 2. Hendrikus Wijnans (1823-1911), vice-voorzitter (namens Landbouwclub Deurne)
 3. Jan Samuel de Martines (1838-1926), penningmeester (namens Landbouwclub Deurne)
 4. Louis de Martines (1839-1925), secretaris (namens Landbouwclub Deurne)
 5. Johannis van den Heuvel (1834-1910), (namens Landbouwclub Deurne)
 6. Leonardus van den Eijnden (1846-1921) (namens roomboterfabriek Het Derp)
 7. Johannis Beijers (1869-1940) (namens roomboterfabriek Zeilberg)
 8. Antonius Joachimus van den Berkmortel (1867-1924) (namens roomboterfabriek Het Haageind)
 9. G. Maas (veefonds Deurne)
 10. Antonius Petrus Kuijpers (1864-1951) (veefonds Zeilberg)

De eerste directeur, tevens voorzitter van het oprichtingsbestuur, was de heer Jan Hermans. De vereniging begon haar activiteiten in een schuur van Hanneke de Vet. Dit pakhuis werd al spoedig te klein en op kosten van Jan Hermans werd over de Vlierdense overweg een nieuw magazijn gebouwd dat later als Stroschuur en weegplaats voor varkens gebruikt werd.

De eerste werkkracht die belast werd met de verkoop aan de leden was Piet Vogels die drie dagen per week voor de boerenbond werkzaam was en voor de overige tijd het beroep van huiswever uitoefende. De te verhandelen producten bestonden uit: rogge, roggemeel, raapkoek, grint en herpsel.

Jan Hermans was weer de man die het initiatief nam tot het bouwen van een nog groter pakhuis waarvan met de bouw in mei 1902 begonnen werd. Vanaf dat jaar ontplooide ook kapelaan Roes vele activiteiten die bijdroegen aan de verdere ontwikkeling van de Boerenbond. Sindsdien groeide het bedrijf geleidelijk in activiteiten en werd de voederproductie verplaatst van Deurne naar Helmond. Het hoofdkantoor is nog steeds gevestigd op het “Boerenbondterrein” aan de Stationsstraat in Deurne.

Het fabrieksgebouw / de mengvoederfabriek, met een enorme silo erin, werd 27 november 1954 officieel geopend. Het vullen van de zakken gebeurde nog voor een deel handmatig. Al op 1 oktober 1963 werd de fabriek vervangen door een nieuwe veevoederfabriek op hetzelfde terrein en werd er gestart met bulkleveringen. De hoofdactiviteit van Boerenbond is de productie van mengvoer. De mengvoercoöperatie heeft drie productielocaties. In Helmond produceert Boerenbond Deurne de varkens- en pluimveevoeders. In de onlangs vernieuwde en moderne productielocatie in Oirschot worden met name rundvee- en geitenvoeders geproduceerd. De locatie Wanroij is gespecialiseerd in aanvullende varkensvoeders. In Oss wordt gebouwd aan een nieuw op- en overslagbedrijf aan diep vaarwater, waar vervolgens een aantal uitbreidings-investeringen doorgevoerd worden voor de opstart van (grondstof)-bewerkingsactiviteiten.

NCB

In 1980 werd de Boerenbond Deurne ontkoppeld van de standorganisatie Noordbrabantse Christelijke Boerenbond (NCB)

Hofleverancier

De boerenbond Deurne is gerechtigd om de titel hofleverancier te voeren. Het is een onafhankelijke, coöperatieve mengvoerproducent met 573 leden en 175 medewerkers (stand 2010).

Nieuwbouw

 • In 1963 werd op het terrein aan de Stationsstraat de nieuwe veevoederfabriek geopend.
 • Op 8 januari 1970 werd een nieuw kantoorpand door pastoor Brummelhuis ingezegend en door burgemeester Hoebens officieel geopend. Het pand werd gebouwd door aannemer Jean Coopmans naar een idee van de heer A.F.A. Leesberg uit Vlierden. Daarmee werd het oude en karakteristieke (kantoor)gebouw van de Boerenbond Deurne verleden tijd.
 • In 1981 werd de nieuwe veevoederfabriek in Helmond in gebruik genomen.
 • In Januari 1994 is het op 8 januari 1970 geopende kantoorgebouw van de Boerenbond Deurne weer door slopersbedrijf Swinkels uit Vlierden afgebroken en op dezelfde plaats verrees een geheel nieuw modern kantoorgebouw.

Zaakvoerders

Fusie en overnames

 • In 1998 nam Boerenbond Deurne "Van Kessel Mengvoers" in Oirschot over.
 • In 2001 ging de cooperatie een fusie aan met de Boerenbond Wanroij.
 • In 2006 werd de locatie Oss aangekocht
 • In 2015 fuseerden Boerenbond Deurne, Isidorus-Nederpeel en BoerenBond Helden tot Voergroep Zuid.

Voergroep Zuid

Vanaf begin 2015 vonden er fusiegesprekken plaats tussen de Boerenbond Deurne, Isidorus Nederpeel en de Boerenbond Helden. De leden van deze organisaties stemden op 19 en 21 mei 2015 in met de voorgestelde fusie. Zo ontstond er een nieuw fusiebedrijf dat vanaf dat moment verder gaat onder de nieuwe naam Voergroep Zuid. Met deze fusie kwamen twee van de oudste coöperaties van Zuid-Nederland bij elkaar. Daarmee is Voergroep Zuid zelfs de oudste mengvoercoöperatie van Nederland. Boerenbond Deurne bestond met haar eigen naar liefst 119-jaar.

Dochterbedrijven

Boerenbond Deurne Vastgoed BV, Providere BV en Boerenbond Deurne Holding BV (inclusief diverse dochters waaronder de hoofdtak Voeders BV, Retail BV met diverse consumentgerichte activiteiten, Bracofeed en Vita-Vitaal BV. Ook de Praxiswinkel, Formido decomarkt, drie Boerenbondwinkels, een verzekeringskantoor (Eveas) en het Weekblad voor Deurne zijn onderdeel van de Boerenbond Deurne.

Het netwerk rond de Boerenbond Deurne

De oprichting van de Boerenbond was het begin van de oprichting van vele agrarische organisaties. Het verenigingswezen in Deurne zou tot aan de Eerste Wereldoorlog nog uitgebreid worden met verschillende verzekeringen:

Film

Cineast Jan Kanters produceerde in 1996 de 40 minuten durende videofilm: ““100 jaar Boerenbond Deurne

Literatuur

Externe link