U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Boerenprotestactie 1980

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
03.124.JPG

De boerenprotestatie 1980 werd gehouden door een aantal landbouwers van de Kulert naar aanleiding van het aanwijzing van de Deurnese Peel door de regering als beschermd natuurgebied.


Een aantal landbouwers had in de jaren '70 voor de bouw van de wijk Heiakker landbouwgrond verkocht, waarbij hun door de gemeente in het vooruitzicht was gesteld dat zij daarvoor gecompenseerd zouden worden met te ontginnen grond in de Peel, zonder dat daarvoor harde garanties waren gegeven. Toen de staatssecretaris Wallis de Vries (VVD) van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk (CRM) in december 1979 aan de gemeente Deurne liet weten dat de regering voornemens was om de gehele Deurnese Peel, althans het op dat moment nog niet tot landbouwgrond ontgonnen gedeelte, als beschermd natuurgebied aan te wijzen, zagen de betrokken landbouwers de gedane beloften in gevaar komen en lieten dat tijdens een protestactie met tractoren op de Markt in Deurne duidelijk blijken. Zij wilden dat de gemeente in beroep zou gaan tegen de beslissing van de staatssecretaris. Het gemeentebestuur legde enkele weken later aan de raad een voorstel voor, waarin een gedeelte van 130 hectare mede zouden worden bestemd voor natuurvriendelijke recreatie en 67 hectare van de Peel voor de landbouw zou worden opgeofferd. De gemeenteraad wilde nog veel verder gaan en 170 hectare aan de landbouw geven terwijl de boeren bij monde van de NCB om tenminste 200 hectare vroegen.

In februari 1981 gingen de Kulert-boeren bij de Kroon in beroep tegen het besluit en eisten alsnog 200 hectaren van de Peel.

In december 1980 werd bekend dat het gehele aangewezen gebied beschermd natuurgebied zou worden.