U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bogaerswoning

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Bogaers-woning)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bogaerswoningen zijn woningen die na de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld werden om de woningnood tegen te gaan en binnen een bepaalde beleidsopgave met bijbehorende financiering vielen.


De woningen danken hun naam aan naoorlogse minister van Volkshuisvestinq en Bouwnijverheid Petrus Clemens Wilhelmus Maria (Pieter) Bogaers (1924-2008), die de woningnood met energie te lijf ging. Ook in de gemeente Deurne werden toen diverse zogenaamde Bogaers-woningen gebouwd. Het ontwerp hiervoor was gemaakt door aannemer Johannes Hendrikus Manders (1912-1994), die zijn tekeningen met bestek voor 300 gulden ook aan andere aannemers in de regio verkocht. De huizen zelf werden voor maximaal 14.000 gulden gebouwd.[1]

Na 1955 groeiden de kerkdorpen als kool. Om aan de toenemende vraag aan woningen te voldoen, werd het eigen woningbezit gestimuleerd door subsidiemaatregelen. Dit type woning was door Brabantse initiatieven tot stand gekomen. Op 15 januari 1964 bracht de minister van Volkshuisvestinq en Bouwnijverheid, drs. Pieter Bogaers, een bezoek aan de gemeente Deurne. Onderdeel van zijn bezoek was de officiele opening van de zogenaamde Bogaerswoningen aan de Schelmseweg in Neerkant. Het waren de eerste Bogaers-woningen van Nederland. Het gaat om de twee-onder-één-kapwoning met het huidige adres Meistraat 18-20.[2] Op dat moment waren er over het hele land verspreid nog zo'n 180 van die goedkope woningen in aanbouw. Ook in Liessel, de Walsberg en de Sint-Jozefparochie werden dergelijke woningen gebouwd.

Er is géén standaard Bogaerswoning die over heel Nederland werd toegepast. De ontwerpen waren vaak lokaal van aard. Bogaers-woningen in de gemeente Deurne en omgeving, naar een ontwerp van aannemer Manders, zijn te herkennen aan de centraal geplaatste schoorsteen op de nok van het dak, de kenmerkende gevelindeling met twee smalle vensters op de bovenverdieping, de voordeuren - met omlijsting - in de zijgevels en de vertanding in het metselwerk in de zijgevels.

Lijst met Deurnese Bogaerswoningen[bewerken | brontekst bewerken]

Deze lijst is waarschijnlijk nog niet compleet.

  • Berkenstraat 43-45 en 47-49, Berkenstraat 51-53, Berkenstraat 55-Beukenstraat 62, Beukenstraat 58-60, Beukenstraat 54-56, Beukenstraat 50-52
  • Jan Vermeerstraat 13-15, Jan Vermeerstraat 17-19
  • Jeroen Boschstraat 4-6
  • Eekstraat 21-23
  • Meistraat 18-20
  • Molenweg 30-Oude Molen 23
  • Oude Molen 5-7, Oude Molen 9-11

Foto-impressie[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Van krot tot vinex, 17 februari 2023
  2. Leeuwarder courant, 23 november 1963