U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bond van Oud-strijders Nederlands Indië en Nieuw Guinea

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leden van de Bond van Oud-strijders Nederlands Indië en Nieuw Guinea bijeen tijdens veteranendag 2009. Foto is gemaakt op 24 september 2009 op het binnenhof van het gemeentehuis. Foto Collectie Jan Vlemmix

De Deurnese Bond van Oud-strijders Nederlands Indië en Nieuw Guinea werd in 1990 opgericht.


Kort na de Tweede Wereldoorlog ontstond een militair conflict om Nederlands Indië (1946-1950) en de kwestie Nieuw-Guinea (1950-1962) waar veel militairen uit de gemeente Deurne bij betrokken raakten en waarbij zes Deurnenaren zijn gesneuveld / omgekomen. In DeurneWiki wordt deze periode samengevat onder de titel strijd om overzeese gebiedsdelen.

In 1990, ongeveer veertig jaar nadat de meeste Deurnese veteranen die deelgenomen hadden aan deze strijd in Nederland teruggekeerd waren, ontstond een werkgroep van veteranen die in de toenmalige Zaal Van Moorsel in de Molenstraat een grote tentoonstelling organiseerden. Uit dit initiatief is de bond ontstaan. Sindsdien konden de veteranen hun verhaal kwijt bij elkaar, met elkaar praten over dingen waar ze vaak thuis niet over spraken.

In de hal van het gemeentehuis werd een herdenkingsmonument gerealiseerd ter nagedachtenis aan de zes slachtoffers. Tijdens de jaarlijkse "veteranendag" werden de zes slachtoffers op die plek herdacht met toespraken en kranslegging. Tijdens de jaarvergadering in 1999 ontstond het idee om een gedenkboek samen te stellen. In september 2002 werd het gedenkboek Deze herinnering wil ik bewaren uitgegeven.

25 jaar na de oprichting werd de bond weer opgeheven. De leden vonden zich te oud om nog bijeenkomsten te organiseren en bovendien "Alle verhalen zijn bekend en alles is gezegd", aldus de voorzitter tijdens de laatste bijeenkomst in april 2015.