U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bouwbedrijf Lutters

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Waar stenen vervaardigd worden zijn ook bouwbedrijven. Willem Lutters vestigde zich in 1865 als aannemer aan de Stationsstraat 75 in Deurne.


Willem werd geboren in 1834 als zoon uit een bouwvakkersgezin. Zijn twee zonen Henri en Tjeu werkten bij hem in het bedrijf.


Tweede generatie[bewerken | brontekst bewerken]

Als tweede generatie namen Henri en Tjeu het roer omstreeks 1899 van hun vader Willem over. In 1906 bouwde het bouwbedrijf onder andere het bierhuis annex café van zijn buurman Laurens Lutters aan het huidige adres Stationsstraat 73, sinds 1989 in gebruik als heemhuis. Vele woonhuizen uit die tijd zijn door het bouwbedrijf gerealiseerd. Ook zakenpanden zoals het pand van bakkerij Schiks aan de Stationsstraat 33 zijn onder architectuur van Jos Deltrap door de gebroeders gebouwd. In 1968 verhuisde het bouwbedrijf van de Stationsstraat naar de Derpsestraat. Hier werd een nieuw kantoor en opslagplaats gebouwd.

Derde generatie[bewerken | brontekst bewerken]

Henri Lutters die vanaf 1945 de leiding over het bedrijf had droeg de leiding over aan zijn zonen Jan en Wim en de naam van het bedrijf veranderde in "Bouwbedrijf Gebroeders Lutters". Zij bouwden onder andere het warenhuis van Jo Wasser, kapsalon Jeurissen aan de Stationsstraat, het gebouw van Interpolis op de hoek van de Lagekerk en de Burgemeester van Beekstraat en het pand van apotheker Henk Motké aan de Stationsstraat 25. Op 8 oktober 1995 overleed Jan Lutters.

Vierde generatie[bewerken | brontekst bewerken]

Al in 1984 hadden Gerard en Sjef het bedrijf van hun vaders Jan en Wim overgenomen. Deze generatie zette het bedrijf voort onder de naam "Lutters Bouwbedrijven B.V.". Zij bouwden onder andere de tweede nieuwbouw van Rabobank Deurne aan de Markt 12, de nieuwe Sint-Willibrordusschool (Romboutsstraat) , sporthal de Kubus en Accountantskantoor ABAB. Op 14 mei 1994 overleed Sjef Lutters tijdens een vakantie.

Fusie[bewerken | brontekst bewerken]

In 2004 is Bouwbedrijf Lutters en Coopmans Bouw opgegaan in een nieuwe firma "Coopmans Lutters Bouw"

Overname[bewerken | brontekst bewerken]

In september 2010 is "Coopmans Lutters Bouw" overgenomen door Bots Bouwgroep in Liessel

Bron[bewerken | brontekst bewerken]