Welkom op DeurneWiki
U kunt ons steunen door lid of vriend te worden. Vragen over DeurneWiki?
Alleen na voorafgaande aanmelding hier (maximaal 2 personen) kunt u ons op woensdagochtend om 10 uur spreken in het heemhuis Stationsstraat 73.

Brand van 22 februari 1957

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Krantenbericht in Dagblad voor Oost-Brabant, editie zaterdag 23 februari 1957, beschikbaar gesteld door werkgroep Liessels Historisch Erfgoed

Bij de brand van 22 februari 1957 in de boerderij van Bert van Kol aan de Rodegraafweg 9 in Liessel kwam de 9-jarige Truus van Kol (geboren 30 juni 1947) om het leven.


De brand in de grotendeels met stro gedekte boerderij ontstond even voor half acht 's avonds, hoogstwaarschijnlijk door een electrische verwarmingslamp bij een zeug met biggen. Buren ontdekten de brand en waarschuwden meteen de bewoners en de brandweer groep Liessel.

Drie kinderen lagen op dat moment al boven in bed. Twee van hen konden zich in veiligheid brengen en waren in de veronderstelling dat ook hun oudere zus Truus gevlucht was.

Later moest een brandweerman door het zolderraam ontdekken dat het verbrande lijkje van het kind nog op haar slaapplaats was. Er werd ook assistentie verleend door de Deurnese brandweer. Dat kon niet verhinderen dat de boerderij volledig afbrandde. De materiële schade bedroeg 40.000 gulden.