U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Brand van 22 november 1946

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Overblijfselen villa Doornehof na de brand aan de stationsstraat 71.
Foto collectie Nelly Hermans-van den Eijnde

De brand van 22 november 1946 ontstond 's middags om kwart over een in de kelder van villa Doornehof door een ontploffing en binnen een oogwenk stond de met eikenhout betimmerde en een rieten dak gedekte villa in vlam.


De brandweer kon niet veel meer doen dan voorkomen dat de belendende gebouwen ook vlamvatten en samen met de buurlieden een gedeelte van het meubilair redden. De schade werd geschat op 120.000 gulden.[1]

Hub van Doorne stuurde op 26 november 1946 aan het personeel van het Bureau Openbare Werken van de gemeente de volgende brief:

Mijne Heren,
Het is mij een behoefte U mijn hartelijke dank te betuigen voor de buitengewone hulp, die U mij verleend heeft tijdens de brand op Vrijdag j.l.
Mede aan U is het te danken, dat de brand niet nog grotere afmetingen heeft aangenomen en dat er voor mijn gezin verschillende dingen, waaraan wij waarde hechtten, nog behouden zijn. U heeft mij door Uw optreden dan ook tot grote erkentelijkheid verplicht.

Op woensdag 25 februari 1948 vatte het rieten dak van de villa tijdens loodgieterswerkzaamheden in een van de kamers op de bovenverdieping opnieuw vlam. Door snel en taktvol ingrijpen van de aanwezige arbeiders en de brandweer die snel ter plaatse was bleef de schade (400 gulden) binnen de perken.[2]

Dankbrief[bewerken | brontekst bewerken]

Op 30 september 1948 stuurde Hub van Doorne een brief aan de buren, de familie Lutters, op het adres Stationsstraat 73 met navolgende inhoud:

Geachte familie,
Na het betrekken van het weer opgebouwde "Doornehof" zullen wij het geleden ongemak weer snel genoeg vergeten zijn. Toch zullen wij nog vaak terugdenken aan de ramp,die ons trof, maar dan met een dankbaar gevoel voor al degenen, die ons bij deze ramp en in de moeilijke tijden, die er op volgden, tot zo grote steun zijn geweest. Vooral als wij zien wat er toch nog gered is kunnen worden, zullen wij met erkentelijkheid aa n zo veIer hulp terugdenken.
Ook van jullie mochten wij grote steun ondervinden. Het is moeilijk om onze grote erkentelijkheid ten volle te doen blijken. Toch meenden wij iets te moeten doen en bieden als blijk van onze waardering een bord aan, dat wij hiervoor speciaal lieten ontwerpen en dat waarschijnlijk een plaatsje in jullie woning zal kunnen vinden.

Met vriendelijke groet, namens ons hele gezin, (ondertekend door Hub van Doorne)

Wandbord ter herinnering aan de Brand van 22 november 1946 bij Doornehof . Het bord draagt het opschrift: “Een brand heeft Doornehof verteerd , en ons uw hulpvaardigheid geleerd.”.
Foto collectie familie Lutters-JonkersReferenties
  1. archief vrijwillige brandweer 1931-1981 inv.nr. 26
  2. 27-2-1948 documentatie heemkundekring 3.01