U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Brand van 6 januari 1993

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 10 aug 2012 om 07:16
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De brand van 6 januari 1993 verwoestte een groot deel machinefabriek Te Strake aan de Doctor Huub van Doorneweg in Deurne. Deze brand hoort, samen met de brand van september 1967 bij Brakat, tot de grootste fabrieksbranden van de laatste eeuw in Deurne.


Brandalarm

De brand werd in de nacht van 5 op 6 januari om 2.37 uur door een automatische brandmelder doorgegeven aan de brandweer. De brand bleek te zijn uitgebroken in het magazijn aan de achterzijde van het hoofdgebouw.
De brandweer, die binnen zes minuten ter plaatse was, schaalde de brand op tot "grote" en even later zelfs tot "zeer grote brand", waardoor ook de brandweercorpsen van Asten, Someren en Helmond werden ingeschakeld. Er kwam zelfs assistentie van de regiobrandweer uit Eindhoven.

Oorzaak

Omdat in de daaraan voorafgaande maanden al eerder 's nachts brandjes waren uitgebroken bij het bedrijf hield de politie vanaf het begin ernstig rekening met brandstichting. In het voorafgaande jaar waren ongeveer 80 werknemers bij een afslankingsoperatie van het bedrijf ontslagen en er werd gevreesd dat de brandstichting uit rancune had plaatsgevonden.
Een 29-jarige Deurnese bewaker, eigenaar van een door Te Strake ingehuurd extern bewakingsbedrijf, werd op dinsdag 26 januari 1993 door de politie aangehouden. Hij bekende later deze brand, evenals twee eerdere branden bij het bedrijf, te hebben gesticht. Ook bleek hij eerder de brand bij een waterwin-installatie in Eindhoven te hebben aangestoken. Hij zou de brand hebben gesticht "om persoonlijke aandacht te trekken".

Brandbestrijding

Liefst negen brandweervoertuigen bestreden de brand. Omdat daardoor teveel water van het leidingnet werd afgetapt, moest ook een speciale vrachtwagen uit Eindhoven worden opgeroepen die met extra dikke waterslangen verbinding kon maken met de op 850 meter gelegen Clarinet. Doordat er een harde wind stond werd het vuur snel aangewakkerd en kon de brandweer slechts defensief optreden. Pas rond half vijf 's morgens konden de brandweerlieden, voorzien van persluchtmaskers en beschermende kleding, het gebouw betreden en overgaan tot offensieve aanpak. Om 5.31 uur kon het sein "brand meester" worden gegeven. Het nablussen duurde nog de hele woensdagochtend. Het magazijn en een gedeelte van de productieafdeling werden in de as gelegd.
Omdat het bedrijf in het verleden meerdere keren gebruikt was bij regionale oefeningen was de brandweer uitstekend op de hoogte van de situatie in en rond het gebouw en mede daardoor kon men bij de brandbestrijding effectief optreden.

Gevolgen

De materiële schade bedroeg ruim 40,2 miljoen gulden. Het personeel werd op een van de volgende dagen opgevangen in gemeenschapshuis De Vierspan.
Er werd een leegstaand bedrijvencentrum van Nooijen BV aan de Liesselseweg gehuurd, waar de productie tijdelijk provisorisch werd ondergebracht.