Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Café De Halve Maan

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
De pijl op deze kaart van kort na de Tweede Wereldoorlog wijst naar het huis Z.90, later hernummerd tot Halvemaanweg 19, waar vroeger café De Halve Maan was. Op deze kaart heet de huidige Bosweg nog Bosdijk en de huidige Nastreek was toen Griebusdijk.

Café De Halve Maan op het adres Z.90, later gewijzigd in Halvemaanweg 19, werd in augustus 1912 geopend in het kort daarvoor nieuw gebouwde pand van Thomas van der Putten (1877-1956).


Op 28 maart 1912 vroeg Thomas van der Putten een bouwvergunning aan voor een nieuw woonhuis, stalling en schuur aan De Halve Maan.
Nog geen vier maanden later, op 27 juli, kwam zijn verzoek tot vergunning voor de verkoop van licht-alcoholische dranken in zijn nieuwe huis binnen bij de gemeente Deurne en Liessel. Architect Roffelsen maakte in opdracht van de gemeente een rapportje over de ruimte waarvoor de vergunning was aangevraagd. De gelagkamer was links van het gebouw, was onmiddellijk door de hoofdingang te bereiken, had een oppervlak van 25,44 m², een hoogte van 2,93 m en twee van de wanden van het lokaal waren over de volle lengte buitenwanden, waarvan één buitenwand aan de openbare weg. Het glasoppervlak bedroeg 5,42 m², het beluchtingsoppervlak was 1,7 m² en er waren beweegbare ramen.
Op 22 augustus 1912 werd hem verlof verleend en kon hij gaan bier tappen.

Het café was herhaaldelijk de plek waar de notaris neerstreek om openbare verkopen te leiden. Enkele voorbeelden hiervan:

  • Op 9 juli 1914 werd Gerardus (Geert) Goossens (1873-1958) hier voor 1500 gulden de nieuwe eigenaar van ruim anderhalve hectare landbouwgrond.
  • Op 26 juli 1915 verkocht hier de familie Meulendijks enkele percelen grond, waarbij Hendrikus Meulendijks en Johannes Vrijnsen de nieuwe eigenaars werden.
  • Op 23 november 1915 kocht Willem Munsters hier ruim anderhalve hectare grond van bakker Coppus voor 1900 gulden.

Maar voor de geschiedenis van het café zelf was ongetwijfeld 15 maart 1917 de belangrijkste dag. Toen verwisselde daar namelijke zowel het huis als de bijhorende gronden van eigenaar. Voor 15.500 gulden werd Nicolaas van Leeuwen (1872-1950) uit Wassenaar met zijn jonge gezin de nieuwe eigenaar van zowel het huis als de bijhorende 10 hectare grond, een motor en een dorsmachine.

Café De Halve Maan droeg een uithangbord met de volgende tekst:

Moe van het gaan
Leg even aan
in café De Halve Maan

Het zal menige dorstige peelwerker, die terugkeerde uit de peel op een warme zomeravond, verlokt hebben om naar binnen te stappen en de keel te smeren. Tot 1932 kon dat alleen met een glaasje bier. In genoemd jaar kreeg het café volledige vergunning en mocht ook een borreltje geschonken worden.

Op 1 mei 1938 werd voor het laatst vergunning verleend en waarschijnlijk hield het café dus in de loop van 1939 op te bestaan.