U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Café Van Gerwen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Café van Gerwen.
Foto: collectie P. der Kinderen

Het café Van Gerwen was vanaf tenminste 1882 tot begin 20e eeuw gevestigd op de hoek van de Stationsstraat en de Heuvelstraat. Naast het café had eigenaar Hannes van Gerwen er tevens een rijtuigenverhuurinrichting.


Het café stond bij de Deurnese bevolking beter bekend als bij Hannes van Gerwen op den Bult. Onder deze titel zette Peter Vink op 22 juli 1965 in zijn nostalgische rubriek Dit Deurne van ons het voormalige café in de schijnwerper. Het gebouw zelf had toen al plaats gemaakt voor het inmiddels ook weer verdwenen pand van de familie Keeren.

Chronologie[bewerken | brontekst bewerken]

Op 29 oktober 1900 liet de bakkersknecht Marinus Cornelis Janssens (1875-1918) enkele ruiten van het café sneuvelen. Omdat hij enkele weken later tijdens een vechtpartij ook nog een Somerenaar verwondde kreeg hij vier maanden gevangenisstraf.[1]

Op 8 augustis 1909 sloeg stucadoor Antonius van Hagen er met een stoel zo hard op de grond dat een stoelpoot het begaf, hetgeen hem drie dagen celstraf of drie gulden boete opleverde.[2]

In maart 1910 vond er een flinke steekpartij met het mes in het café Van Gerwen plaats. Dr. Crobach moest er aan te pas komen om de hoofdwonde van het slachtoffer schoenmaker Christ van Veggel te behandelen. Het krantenbericht meldde later: De diepe snede wekte een ijselijk aanblik.
De dader was Driekske Althuizen; hij werd veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf en betaling van 68 gulden schadevergoeding aan het slachtoffer.[3]

De kleinzoon van Hannes van Gerwen, Johannes Jacobus Keijzers (1901-1929), startte hier in 1919 in een aanbouw als jonge ondernemer zijn drukkerij Keijzers. Na zijn verhuizing in 1922 naar de Liesselseweg werd het pand betrokken door Louis Keeren, die het verbouwde tot woonhuis, winkel en werkplaats. Keeren was haammaker van beroep. Het pand werd in 1964 afgebroken.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Anton Vissers - Deurnese Gedaagden deel 2 blz. 87-88.
  2. Anton Vissers - Deurnese Gedaagden deel 2 blz. 124.
  3. Anton Vissers - Deurnese Gedaagden deel 2 blz. 131. Zuidwillemsvaart fiche 1435.