U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Café-zaal Van de Mortel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Links de bakkerij van Piet van de Mortel aan de Liesselseweg 16. In het iets terugliggende gedeelte was het café gevestigd. Helemaal rechts is het pand van huisnummer 14, de textielwinkel van de familie Boerenkamps, ook nog te zien

Café-zaal Van de Mortel was gevestigd aan de Liesselseweg A.122b, na de huisnummering 1950-1955 werd het adres Liesselseweg 16 en weer later veranderd naar Oude Liesselseweg 16.


Oorspronkelijk was het alleen maar een Café. De bakkerij van Piet van de Mortel (1881-1938) werd op 12 juli 1923 uitgebreid met een café. Dit café werd in een kamer rechts van zijn woning gevestigd op het adres A.122 (later Liesselseweg 16 / Oude Liesselseweg 16). Volgens kenners was dit het kleinste café van Deurne met voornamelijk klandizie uit de buurt en uit zijn eigen familie.

Op 11 juni 1938 overleed Piet van de Mortel en werd zijn weduwe, Wilhelmina Catharina Timmermans, eigenares /uitbater.

Op zaterdagavond 12 mei 1951 om 18:00 uur werd, met levende muziek van een orkest, op het adres A.122b een geheel nieuw Café met zaal geopend met Jan van de Mortel (1912-1979) als uitbater. Daarnaast runde Jan op dit adres een timmerwerkplaats die achter de zaal gelegen was. Café-zaal Van de Mortel kreeg de drankvergunning van het ouderlijk huis mee.

Het horecabedrijf werd onder andere het clubhuis van:

Nadat Jan met zijn gezin en timmerbedrijf in 1960 naar de Helmondseweg verhuisd was verhuurde hij het horecabedrijf aan Henk van de Kerkhof die het exploiteerde onder de naam Zaal Brabant. Weer later verkocht zijn zoon Pieter de opstallen aan Johannes Wilhelmus Maria Henricus Lichteveld die daarmede de nieuwe verhuurder werd.