U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Wilt u informatie vragen of geven over DeurneWiki? Iedere woensdagochtend van 10 tot 12 uur vrije inloop in het heemhuis.
DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo ClubSupport op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Caritas II

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het beeld Caritas II
Foto collectie Ton Hartjens

Caritas II is de naam van een bronzen beeld gemaakt door Britt Wikström uit Capelle a/d IJssel, een van oorsprong Zweedse beeldend kunstenares.


Het kunstwerk Caritas II is gemaakt uit brons en is, zonder sokkel, 125 cm hoog. Het was een schenking van de Stichting dr. Anna Terruwe aan de gemeente Deurne.

Het door de stichting uitgekozen en gekochte beeld is een kopie van het beeld dat in 2006 werd gemaakt en geplaatst nabij het University of Chicago Hospital, Cancer Research Center in de Verenigde Staten.[1] De schenkers zagen in dit beeld nadrukkelijk het gedachtegoed van Anna Terruwe terug.

De vervaardiging van de sokkel, het vervoer en plaatsing van het beeld kwamen voor rekening van de gemeente Deurne.

Het beeld werd op het nieuwe Dr. Anna Terruweplein geplaatst alwaar het op zaterdag 30 oktober 2010 officieel door professor Goudzwaard onthuld werd. Vooraf was er een bijeenkomst voor genodigden met diverse sprekers in de hal van het gemeentehuis. Na de onthulling was er op die plaats nog een naborrel.

Sokkel[bewerken | brontekst bewerken]

Op de sokkel staat de navolgende tekst:

Bevestigend samenleven
Mens worden is alleen mogelijk door bevestiging
Dr. Anna Terruwe zenuwarts
grondlegger van de bevestigingsleer
Vierlingsbeek 19 augustus 1911 - Deurne 28 april 2004

Plaquette[bewerken | brontekst bewerken]

In eerste instantie had de werkgroep Terruwe gedenkteken in haar schrijven van 9 mei 2007 gevraagd om een plaquette aan te mogen brengen. Dit werd bij nader inzien te kwetsbaar geoordeeld voor de publieke ruimte en daarom kreeg die plaquette later een plaats in de Sint-Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Het bijschrift bij dit project luidt: In this sculpture there is a dialogue between two people. There is dignity, equality, compassion and tenderness.