U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Carolus Gerardus Henricus Joannes Dahmen (1949-)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Carel Dahmen
Carel Dahmen.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Carolus Gerardus Henricus Joannes Dahmen
Roepnaam Carel
Geboorteplaats Eindhoven
Geboortedatum 11 februari 1949
Partner(s) Antonette Henrica Maria Verhoeven
Beroep(en) beleidscoördinator bedrijfsleven-onderwijs

Carolus Gerardus Henricus Joannes (Carel) Dahmen (1949-) was 36 jaar lang werkzaam bij de gemeenten Deurne en Helmond.


Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Carel is de zoon van Carolus Henricus Gerardus (Carel) Dahmen (Eindhoven 1920-1956 Eindhoven) van beroep accountant i.o. en Maria Francisca (Mies) Rombout (Aarle-Rixtel 1918-1986) van beroep secretaresse en huisvrouw.

Hij is getrouwd met Annette Verhoeven (1952-) van beroep secretaresse en huisvrouw.

Het gezin telt drie kinderen:

 1. Carl, (1977) samenwonend met Debbie van Dijk.
 2. Annick ,(1978) gehuwd met Erwin Swinkels.
 3. Lieke, (1982) gehuwd met Rob van Leeuwen.

Maatschappelijke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Carel volgde na de middelbare school de Sociale Academie en de opleiding Project- en procesmanagement onderwijs van de KPC-groep (onderwijsadviesgroep).

 • Hij was als beleidscoördinator/beleidsadviseur werkzaam bij de gemeente Deurne (1978-1988) en de gemeente Helmond (1988-2014). Dit werk speelde zich af op het vlak van welzijn, jeugd en onderwijs, volwasseneneducatie, arbeidsmarkt, beroepsonderwijs en bedrijfsleven. De laatste jaren legde hij verbindingen tussen voortgezet onderwijs en jeugdzorg (passend onderwijs) in het samenwerkingsverband van scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs. Voor Deurne ging zijn aandacht uit naar het onderwijs op Vreekwijk en het praktijkonderwijs bij het IVO Deurne. Ook was hij op dit terrein actief in De Groene Campus en de Automotive Campus te Helmond.
 • Hij bood ondersteuning bij de herontwikkeling van het Hippisch Centrum (NHB Deurne).
 • Hij was griffier van de Commissie Samenleving gemeenteraad bij gemeente Helmond.
 • Hij was verder coördinator Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO-VSO-MBO Helmond-Peelland i.o. en lid bestuur / raad van beheer bij Expertisecentrum Antoon van Dijkschool.
 • Daarnaast was hij plaatsvervangend voorzitter van het bestuur bij Regionaal Expertisecentrum 3.18 Z.O.Brabant en adviseur van het college van bestuur bij ROC Ter AA.

Ook na zijn pensionering is hij nog erg actief. Als vrijwilliger is hij betrokken bij het Peelnetwerk en het gezamenlijke kennisloket met De Groene Campus. Als voormalig bestuurslid van het Streekplatform (nu Peelnetwerk) is hij nauw betrokken bij de recreatieve ontwikkeling in De Peel en in het bijzonder mede initiatiefnemer van De Groene Peelvallei (gebied tussen Deurne en Helmond).

Verder is hij burgercommissielid van de gemeenteraad Deurne, commissie Ruimte en Economie en secretaris van de CDA-fractie in de gemeenteraad van Deurne

Sociaal/cultureel[bewerken | brontekst bewerken]

 • Hij was tussen 1978 en 1999 voorzitter en secretaris van de commissie jeugdvoetbal afdeling en kring Peelland/Helmond van de KNVB.
 • Hij was lid of adviseur van de CDA-afdelingsbesturen in Deurne, Helmond, Waalre vanaf 1972.
 • Hij was lid van het provinciaal bestuur CDA in de periode 1980-1995.
 • Hij zat in de provinciale jeugd- en jongerenraad in jaren 80 – 90 en nam deel aan diverse activiteiten van de landelijke onderwijsjeugdzorg.
 • Hij was adviseur zorgstructuur onderwijs en jeugdzorg bij het Nederlands Jeugd instituut, de V.O. Raad en de wetgeving ter zake van het ministerie OCW van de jaren 90 tot mei 2013. Hij adviseert de CDA Tweede Kamerfractie met betrekking tot beroepsonderwijs.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1999 ontving hij de zilveren speld van de KNVB.

Op donderdag 16 mei 2013 kreeg Carel Dahmen uit handen van burgemeester Hilko Mak een Koninklijke Onderscheiding. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De bijbehorende versierselen werden hem opgespeld tijdens de conferentie over passende Onderwijszorg voor Jeugd in de hal van ROC Ter Aa in Helmond.