U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Casparus Wachtendorp

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Casparus Wagtendorp werd als proponent tot predikant van Deurne beroepen op 22 augustus 1664.


Dominee Wachtendorp werd in 1671 beroepen als predikant van Nieuwpoort en vertrok in november van dat jaar met zijn gezin naar die plaats. Hij werd in Deurne opgevolgd door dominee Adolf Plaen.

Na Nieuwpoort was hij van 1675 tot 1680 predikant te Oudewater, van 1680 tot 1682 te Breda en daarna tot aan zijn dood in 1700 te Gouda.

Met zijn vertrek uit Deurne was zijn rol hier nog niet helemaal uitgespeeld want na het overlijden van Plaen probeerde hij tevergeefs nog zijn kandidaat-opvolger in Deurne naar voren te schuiven bij de heer van Deurne.

De opvolging van Wachtendorp door Plaen in Deurne had nogal wat voeten in de aarde. Eerst was daarover wat onderling gekissebis bij de classis van Peel- en Kempenland, vervolgens kwamen in het rampjaar 1672 de Fransen in ons land en vluchtten veel protestanten naar het noorden. Uiteindelijk werd zijn opvolger op 26 augustus 1674 bevestigd.