U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Charles Louis van Riet (1813-1880)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Charles Louis van Riet
Persoonsinformatie
Volledige naam Charles Louis van Riet
Roepnaam Carel Lodewijk
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 18 januari 1813
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 9 november 1880
Partner(s) ongehuwd
Beroep(en) notaris - heer van Vlierden
Charles Louis van Riet
1813-1880
heer van Vlierden
Periode 1856-1859
Voorganger Rutger Bangeman Huygens van Löwendal
Opvolger Broers en zussen Joosten
Vader Gerrit van Riet
Moeder Carolina Leonhardi
Stamboom.png van Riet

Charles Louis van Riet (1813-1880), doorgaans Carel Lodewijk van Riet, was een notaris in Deurne en heer van Vlierden.


Gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Van Riet werd geboren als zoon van Gerrit van Riet, burgemeester van Vlierden en later ook van Deurne en Liessel, en van Carolina Leonhardi, dochter van een officier uit het Waldeckse leger. Op 19 januari 1813 werd hij gereformeerd gedoopt te Deurne.

Hij trad in de voetsporen van zijn vader toen hij notaris te Deurne werd. Hij woonde achtereenvolgens als huurder op het Groot Kasteel en het Klein Kasteel, met zijn ongehuwde zuster en een ongehuwde broer van de Deurnese heer.

Op 29 maart 1831 kreeg hij een kerkelijke attestatie vanuit Oirschot. Waarschijnlijk had hij daar in militaire dienst vertoefd in verband met de Belgische Opstand (1830-1839).

In 1838 werd zijn signalement als volgt omschreven: lang: 1,700 m., aangezicht: ovaal, voorhoofd: rond, ogen: blauw, neus: gewoon, mond: idem, kin: spits, haren: bruin, wenkbrauwen: idem, bijzondere tekenen: geen.

Nevenfuncties[bewerken | brontekst bewerken]

In 1841 werd hij benoemd tot 1e luitenant bij de 3e afdeling 4e bataillon 2e compagnie van de zogenaamde Rustende Schutterij en legde hij in handen van zijn vader, die burgemeester van Deurne was, de daartoe benodigde eed af.

In 1851 was hij diaken. Door de inspanningen van Carel Lodewijk van Riet, als kerkvoogd, en dominee Troost vanaf 1859 werd bewerkstelligd dat in 1863 het terrein rond de kerk kon worden ingericht als bijzondere begraafplaats. Daarvóór werden ook de protestanten begraven op het kerkhof bij de grote kerk.

Hij was van juni 1860 tot 1877 lid van de Deurnese gemeenteraad.

Illegale handmolen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1851 werd tegen notaris Van Riet proces-verbaal opgemaakt omdat in zijn huis, het Groot Kasteel van Deurne, een illegale handmolen werd aangetroffen. Van Riet beweerde dat de molen eigendom was van Rutger Bangeman Huijgens van Löwendal en eigenlijk thuishoorde op het goed de Hazeldonk te Vlierden. Wegens langdurige afwezigheid van Van Löwendal was de molen overgebracht naat het kasteel om, samen met een aantal andere voorwerpen, te zijner tijd verkocht te worden. Hij werd beboet met 400 gulden.

Heerlijkheid Vlierden[bewerken | brontekst bewerken]

In 1856 kocht hij van Rutger Bangeman Huijgens van Löwendaal de helft van de heerlijkheid Vlierden. Zij raakten daarover in een proces verwikkeld. Toen hij in 1856 voor de arrondissementsrechtbank van Eindhoven een vordering bij Bangemann Huygens van Löwendal neerlegde, stelde de rechter hem in het gelijk en verwierf Carel Lodewijk van Riet de helft van de heerlijkheid en goederen. In 1859 werd het geheel verkocht aan de gezamenlijke kinderen van Pieter Joosten.[1]

Op 31 juli 1866 schonk en verkocht hij onroerend goed, en op 19 januari 1869 verkocht hij onroerend goed.

Toen hij stierf, woonde net enkele weken zijn huisbaas Theodore de Smeth (1855-1924), toen nog vrijgezel, bij hem. In 1881 vertrok Theodore weer, de neef van de oude Van Riet als huurder op het Klein Kasteel achterlatend. Carel werd begraven op de protestantse begraafplaats aan de Helmondseweg. Zijn graf werd in de vroege 21e eeuw geruimd, maar de zerk is bewaard gebleven.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Henk Beijers en Pieter Koolen, 1996. Vlierdens Verleden 721-1926. Historische opstellen over de oude heerlijkheid en de zelfstandige gemeente. Sint-Willibrordusparochie, Vlierden / Heemkundekring H.N. Ouwerling, Deurne