U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Christelijke Kleuterschool Reddingiushuis

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Reddingiushuis.
Foto: collectie Jan Vermazeren

De Christelijke Kleuterschool Reddingiushuis werd rond 1953 opgericht en was gehuisvest aan de Helmondseweg 15 maakte onderdeel uit van het Reddingiushuis.

Er was in die jaren in Deurne behoefte aan een christelijke kleuterschool. Het houten gebouw van het voormalige Protestants militair tehuis was na de verhuizing van de Koningin Wilhelminaschool naar het nieuwe onderkomen weer leeg komen te staan. De protestantse kerkenraad besloot het gebouw beschikbaar te stellen aan de nieuw op te richten kleuterschool.

In die tijd was er nog geen kleuteronderwijswet en daarom hoorde de kleuterschool ook niet bij de Koningin Wilhelminaschool, maar viel deze onder de verantwoordelijkheid van de kerkenraad. Pas in 1956 kwam er de Wet op het Kleuteronderwijs en was het geen bewaarplaats voor kinderen meer, maar erkend onderwijs. De school had een eigen identiteit en droeg de naam Christelijke Kleuterschool.

  • In 1963 vierde de kleuterschool haar tienjarig jubileum.
  • In juni 1964 worden de eerste stappen gezet voor de bouw van een nieuw schoolgebouw voor de kleuterschool.
  • In 1969-1970 werd door aannemer Jean Coopmans, onder architectuur van ir. M. A. de Jonge, de nieuwe kleuterschool gebouwd, bestaande uit een lokaal van 9 x 7 meter, een leidsterkamer, een keukentje, toiletten en een flinke speelhal.

Op zaterdag 10 april 1970[1] werd de nieuwe kleuterschool officieel in gebruik genomen. Bij die gelegenheid kreeg de kleuterschool de naam Christelijke Kleuterschool Reddingiushuis .

  • In 1985, bij de invoering van het basisonderwijs, ging de kleuterschool officieël bij en onder de verantwoordelijkheid van de Koningin Wilhelminaschool horen.

Het hele gebouw deed daarna dienst als gemeenschapshuis voor de protestants christelijke inwoners van Deurne met uitzondering van de speelzaal. Deze werd eerst gebruikt voor balletlessen van de muziekschool en daarna voor kinderdagverblijf Puk.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]


Referenties
  1. Volgens het Herinneringsboek Koningin Wilhelminaschool 1946-1996 zou het gebouw in 1971 opgeleverd zijn, maar volgens de datering van enkele krantenberichten, aanwezig in de collectie van de heemkundekring, was de officiële ingebruikname al in april 1970.