Rondom de Mussenkeet
Ed van de Kerkhof vertelt in 276 pagina's de bewogen geschiedenis van de Deurnese en Liesselse Peel.
Voorintekening tot 20 oktober aanstaande voor slechts € 14,95: Klik hier!

Circus DEKO

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Wiki183 (overleg | bijdragen) op 22 nov 2017 om 12:03
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een foto van ouders, verzorgers, medewerkers en organisatoren genomen bij een bezoek aan de vleeswarenfabriek Friki in Boxmeer omstreeks 1960.Klik op het icoontje voor meer informatie.

Na Circus 't Hoefke, dat als amateurcircus overal in het land optrad voor sociale doelen, kende men in Deurne opgericht op 10 april 1960 een amateurcircus onder de naam DEKO (Door Eigen Kracht Opgericht).


Het noemde zichzelf een jeugdcircus. Het startpunt van het circus was in 1959 toen in de tuin van Nooijen een staalkabel en katrol gevonden werd waarmee vanuit een boom naar beneden gegleden werd. De jonge circusartiesten hadden in 1965 hun "thuisbasis" in een eigen tent in het Postpaadje.[1] De grondleggers van dit circus waren, naar de gegevens uit het gemeentearchief, Guus Willems en Gerard van Moorsel. Toen men al druk doende was met het oefenen, heeft zich een bestuur geformeerd waarvan frater Emilius voorzitter werd, Ineke van Loon secretaresse, Toon Timmers penningmeester, Wim Kivits tweede penningmeester en Guus Willems algemeen leider.

In 1962 heeft men na een selectieronde met andere jeugdcircussen mogen optreden in een jeugdprogramma op de televisie (bij de KRO), zodat iedereen die toen televisie in huis had hun programma kon zien. Door en met hulp van velen kon men een mooi programma laten zien onder leiding van Guus Willems. Door tegenvallende belangstelling werd het circus in 1970 opgeheven. De heemkundekring H.N. Ouwerling heeft nog een geluidsopnamen van de reunie ruim 30 jaar later in 1991.

Men mocht toen de oude circustent van Circus 't Hoefke gebruiken. Omdat de boog niet altijd gespannen kon blijven, werd er voor de medewerkers met aanhang van tijd tot tijd iets georganiseerd.

Referenties
  1. Traverse "Dit Deurne van ons" van 8 april 1965 door Peter Vink