U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Confectie-industrie Leco-Liessel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 17 dec 2018 om 10:23
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Links het gebouw van Confectie-industrie Leco-Liessel BV aan de Zandstraat 2 in Liessel

Confectie-industrie Leco-Liessel was gevestigd op het adres Zandstraat 2 in Liessel.


Het textielbedrijf werd in 1955 opgericht als nevenvestiging van NV Leco Confectie-industrie in Helmond. De naam Leco is een afkorting van: Van Lierop, Van Emeren & Co.

De Leco-vestiging in Liessel ging van start in een houten accommodatie in de tuin van de familie Veltmans. Al na korte tijd verhuisde het bedrijf naar een nieuw pand aan de overzijde van de Zandstraat. In 1964 volgde een uitbreiding en werd op de bovenverdieping van het nieuwe gedeelte een woning gerealiseerd.

Gedurende ongeveer twintig jaar bood het atelier werkgelegenheid aan ongeveer veertig vrouwelijke medewerkers uit Liessel en omgeving.

In 1966 werd Sjef van Tartwijk bedrijfsleider van de nevenvestiging. Hij woonde met zijn gezin in de woning boven het bedrijf.

In 1974 wilde de directie van Leco de productie concentreren in het hoofdbedrijf in Helmond en het atelier in Liessel sluiten. Het personeel zou in Helmond aan de slag kunnen. Dit plan stuitte op hevig verzet en het bedrijf werd in april 1974 zelfs een aantal dagen door het personeel bezet. Berichten hierover haalden de landelijke dagbladen.[1] Kort hierna is het atelier in Liessel gesloten.

Na enige tijd van leegstand werd het pand in 1975 in gebruik genomen door Bowlingcentrum Peelland. Het gebouw werd in 2000 gesloopt.

Het atelier was in 1962 nog een van de exposanten tijdens de 9-D expositie in Deurne. Volgens de registers van de Kamer van Koophandel werd NV Leco Confectie-industrie, na faillissement, per 19 januari 1978 opgeheven.


Bronnen, noten en/of referenties