U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Cornelis Franciscus Maria van den Heuvel (1931-2007)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cor van den Heuvel
Cor van den Heuvel.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Cornelis Franciscus Maria van den Heuvel
Roepnaam Cor
Geboorteplaats Breugel
Geboortedatum 2 oktober 1931
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 30 mei 2007
Partner(s) Johanna Maria Migchels (1933)
Beroep(en) maatschappelijk werker, directeur, afdelingshoofd

Cornelis Franciscus Maria (Cor) van den Heuvel (1931-2007) was in de gemeente Deurne vooral bekend als hoofd van de afdeling Welzijn.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Cor was een zoon van landbouwer Marinus Franciscus (Frans) van den Heuvel (Son en Breugel 1890-1982 Eindhoven) en zijn eerste vrouw Maria van Rooij (Nuenen, Gerwen en Nederwetten 1890-1951 Nuenen, Gerwen en Nederwetten).

Hij trouwde op 19 januari 1960 met Johanna Maria (Jo) Migchels, (Nuenen 1 april 1933), dochter van Christianus Migchels (Lieshout 1893-1960 Nuenen, Gerwen en Nederwetten) en Bernardine Vlietstra (Lierop 1901-1980 Nederwetten).

Uit dit huwelijk werden de volgende kinderen geboren:

 1. Marjo, (1960),
 2. Christiaan, (1962),
 3. Lisette, (1963),
 4. Hans, (1965),
 5. levenloos geboren kind, (Deurne 17 april 1968).
 6. Frans, (1970).

Hij woonde op het adres Helmondseweg 110.

Maatschappelijke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Na de lagere school meldde Cor zich aan voor een priesteropleiding bij de paters van de Heilige Geest in Weert en kwam later bij deze orde in Gemert terecht. Toen hij deze opleiding bijna had voltooid koos Cor voor een hele andere richting en ging studeren voor maatschappelijk werker. Daarna ging hij twee jaar aan het werk bij de Dienst Sociale Zaken in Geldrop.

Op 1 september 1959 kwam hij in dienst bij het Algemeen Maatschappelijk Werk in Deurne, dat toen gevestigd was in de voormalig Nederlands Hervormde Pastorie aan de Helmondseweg 20. De eerste negen jaar was hij er leidinggevend functionaris en van 1 januari 1968 tot 31 oktober 1971 directeur van het Instituut voor Maatschappelijk en Sociaal Cultureel Werk.

Omdat hij toen wel eens wat anders wilde, solliciteerde hij in Noord-Limburg en maakte goede kans daar benoemd te worden. De toenmalige gemeentesecretaris Jan van Roosmalen vroeg echter of hij bij de gemeente wilde komen werken en hij begond daar op 1 november 1971. Eerst was hij ambtenaar welzijnszorg en vanaf 1977 was hij hoofd van die afdeling.
De afdeling Welzijn telde toen binnen het gemeentehuis acht ambtenaren en omvatte tevens de muziekschool, het zwembad, museum De Wieger en de twee openbare basisscholen. en verder onder meer de exploitaties van gemeenschapshuizen en sportcomplexen.

In zijn meer dan dertigjarige werkzame loopbaan was Cor van den Heuvel van grote betekenis voor onder meer het Sociaal Cultureel Werk, het Ouderenwerk, het Jeugd- en Jongerenwerk en de Sport in de gemeente Deurne.

 • Hij nam in 1968 het initiatief tot oprichting van het Instituut voor Maatschappelijk en Sociaal-cultureel Werk. Hierin werd samenwerking bevorderd tussen Algemeen Maatschappelijk Werk, Gezinszorg, Ouderen-, Sociaal-cultureel- en Opbouwwerk. Twee jaar later werden hier ook de huishoudelijke en gezinsvoorlichting aan toegevoegd.
 • Hij riep hij in de jaren zestig diverse jeugd- en jongerenraden in de kerkdorpen en de Stichting Jeugdbelangen in het leven en hij richtte de Jeugdsportcommissie op.
 • Ook voor de ouderen kwamen door zijn toedoen zaken van de grond zoals onder meer een opnameadviescommissie voor bejaardentehuizen en "Tafeltje-Dekje" Deurne was een van de eerste gemeenten in de regio die begon met het thuisbezorgen van warme maaltijden aan bejaarden en dat werd meteen een groot succes.
 • Vanuit zijn functie bij de gemeente ontwikkelde hij de Stichting Open Bejaardenwerk, later bekend als Stichting Ouderenwerk Deurne/Bakel en per 1 januari onderdeel van de nieuwe Welzijnsstichting.
 • In de jaren tachtig was hij nauw betrokken bij onder meer de realisering van een nieuw zwembad, het Sociaal Cultureel Plan, de ontwikkeling van de volwasseneneducatie, de bouw van sporthal De Kubus en basisschool De Hasselbraam, de aanleg van tennisbanen in de kerkdorpen, de bouw of aanpassing van diverse peuterspeelzalen en het kinderdagverblijf.
 • Onder zijn leiding kwamen onder meer de Onderwijsraad, het Platform Mondiale Bewustwording en de Emancipatieraad tot stand en hij was stimulator van de nieuwe Welzijnsstichting.

Sociaal/cultureel[bewerken | brontekst bewerken]

Ook in zijn vrije tijd bekleedde Cor tal van functies:

Na zijn pensionering op 1 november 1991 was hij nog actief in het kerkbestuur van de Heilige Geestparochie en bij het Regionaal Patiënten en Consumenten Platform (RPCP).

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1991 werd Cor onderscheiden voor zijn vele activiteiten in Deurne en mocht zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.