U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Corneliuskapel (kerk Zeilberg)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 9 sep 2014 om 08:25
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De kleine Corneliuskapel in de kerk van Zeilberg

De Corneliuskapel van de Sint-Willibrorduskerk in Zeilberg bevindt zich rechts van de ingang van de kerk waar het beeld van de Heilige Cornelius is geplaatst.


In het beginjaar van de parochie in 1914 is in de kerkrekeningen de aanschaf van een St.- Cornelius beeld opgetekend. Deze aankoop gebeurde samen met de aanschaf van enkele andere beelden. Van de maker zijn verder geen gegevens bekend, maar hij is mogelijk afkomstig uit Roermond, uit de kring van architect Franssen.

De tekst op de sokkel waarop het beeld staat, luidt: H Cornelius Paus en Martelaar. Bijzondere patroon tegen stuipen, jicht en vallende ziekte. Bid voor ons.

Voor de Tweede Wereldoorlog werden nog medailles van St.-Cornelius verkocht die van een groothandel in religieuze artikelen Linssen en Derkx te Venlo werden betrokken, die ze op zijn beurt uit Duitsland liet komen.

Toen pastoor Van Aalst in 1947 nieuwe exemplaren voor de weer oplevende verering op 16 september bestelde, was dat vanwege het nog geldende importverbod niet mogelijk.

Op 23 maart 2002 werd na een afwezigheid van vier maanden het beeld van de H. Cornelius door restaurateurs teruggeplaatst in de kapel. Brandstichting door vandalen had een forse beschadiging van het beeld tot gevolg gehad.

Zeilberg is overigens al sinds mensenheugenis een bedevaartplaats waar de Heilige Cornelius werd aanbeden. Het oude beeld, dat ooit eens in de Willibrorduskerk in Zeilberg stond, is in de loop der jaren verdwenen en rond 1998 werd in de kapel een vervangend exemplaar geplaatst.

Op de hoek van de Blasiusstraat en de Beatrixstraat is sinds september 1999 ook een Corneliuskapel aanwezig.