Rondom de Mussenkeet
Ed van de Kerkhof vertelt in 276 pagina's de bewogen geschiedenis van de Deurnese en Liesselse Peel.
Voorintekening tot 20 oktober aanstaande voor slechts € 14,95: Klik hier!

Cover

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De popgroep Cover ontstond uit leden van Canyon Drive Band en Ryder.


Het was begin 1984 toen een nieuwe naam in het orkesten-circuit ontstond.... of toch niet? Ja en neen. Om maar te beginnen met ja: de naam COVER was inderdaad helemaal nieuw, maar nee als je naar de mensen kijkt die achter Cover stonden.

Cover was een orkest dat geformeerd was uit een stel muzikanten die in diverse regio-orkesten vanaf 1970 actief geweest waren. Om er maar een paar te noemen: DownSide, White Wheel, Ryder en de Canyon Drive Band.

Eind 1983 besloot Canyon Drive Band (de tweede editie) te gaan stoppen. Dat betekende dat Gerard Lenssen en Jan van de Boomen weer op het punt waren: "Wat gaan we nu doen". Henk Berkvens was eind 1981 al gestopt bij de Canyon Drive Band als geluidtechniker en ook hij was toe aan een nieuwe muzikale uitdaging. Voor alle drie was duidelijk geworden dat een zoektocht naar landelijk succes in het country-circuit, met daaraan onlosmakelijk verbonden het vele reizen, niet samenging met een gevulde beurs. Dus met die ervaring was de muzikale richting snel bepaald: de leden wilden weer commercieel en meer regionaal gaan werken.

Bezetting Cover
Gerard Lenssen lead en ritme guitaar, synthesizer, mondharmonica en vocals
Jan van de Boomen toetsen ( synthesizer, orgel, string ), xylofoon, banjo, lead en ritme guitaar, drums en vocals
Henk Berkvens basgitaar en vocals

Henk Berkvens verzorgde ook de hele organisatie, zoals promotie, geluidsmix, licht, repetitieruimte, vervoer etc. en last but not least de boekingen.

Om de band compleet te maken moest men nog op zoek naar een drummer. Die werd snel gevonden in de persoon van Jos Koolen uit Deurne die net gestopt was bij de de top-40 band Ryder (daarvoor Marschyland's Glory), waarvan hij acht jaar deel had uitgemaakt.

Jos Koolen deed drums, lead-vocals, guitar en synthesizer.

De band wilde dus commercieel gaan werken met muziek voor alle leeftijden. Al naar gelang het soort optreden en verzoekjes kon Cover een breed scala aan muziek bieden: een Weense wals, rock-'n-roll, disco, country (banjo en mondharmonica), kruispolka, Zuid-Amerikaans, top-40, veleta, gouwe ouwe, blues, instrumentale nummers op xylofoon, Hollandse feestmuziek etc. Orkest Cover bracht covers van genoemde muziekstijlen, vandaar de naam.

Het eerste optreden was al na enkele maanden repeteren in zaal Bakens tijdens Asten-kermis: het was meteen een vuurdoop met vier avonden en drie matinees. Vele optredens volgden in de regio Midden- en Noord-Limburg en Zuid-Oost-Brabant. De band verzorgde vooral veel optredens tijdens kermissen die toen nog bestonden uit vier avonden en twee tot drie matinees in eenzelfde zaal. Ook bruiloften, personeels- en feestavonden en muziekfeesten in Limburg vulden de agenda met gemiddeld 120 tot 150 optredens per jaar.

In velen zalen werd Cover het huisorkest, jaarlijks terugkerend tijdens carnaval en kermis. Om er maar enkele te noemen: Leanzo in Grashoek, De Sport in Heusden, Gelderkoel in Venray-Heide, Het Haasje in Geffen, Internos in Neerkant, De Sportvriend in Liessel, Eijsbouts in De Rips, Dotje in Panningen, De Meulen in Schijndel, Wilhelmina in Swolgen, Hesen in Castenray, Jan van Hoek in Asten en in Someren Hotel Centraal, hier onder andere vele jaren tijdens de Kennedymars, en Het Wapen van Someren.

Echter de overvolle agenda begon in 1988 bij Jan van de Boomen problemen te geven in combinatie met zijn beroep als docent op diverse muziekscholen in de regio hetgeen betekende dat de band op zoek moest naar een nieuwe toetsenist. Die werd snel gevonden in de persoon van Wout van Os uit Helmond, die daarvoor onder meer bij Softwind had gespeeld.Wout kwam uit een muzikaal nest. Zijn vader was in de jaren 50/60 leider en bassist van het in deze regio populaire allround-orkest Wout van Os uit Helmond. In mei 1988 nam Wout het stokje van Jan over en de optredens van Cover kregen het vervolg zoals het publiek gewend was.

Elf drukke jaren volgen nog tot in 1999 besloten werd om met Cover te stoppen. Met het carnavalsoptreden in Zaal Het Haasje in Geffen viel het doek na vijftien jaar Cover.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Informatie van Henk Berkvens, Sint Jozefstraat 59, 5753 AS Deurne