U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

De Brigantijn: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Versie 319920 van E. Koolen (overleg) ongedaan gemaakt)
Label: Ongedaan maken
(12 tussenliggende versies door 6 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:13.829.jpg|thumb|right|380px|De Brigantijn vooraanzicht.]]
[[Bestand:13.829.jpg|thumb|400px|Het schoolgebouw aan de Hogeweg, vooraanzicht..<br><small>Foto collectie Peter van den Berk</small>]]
[[Bestand:13.831.jpg|thumb|right|380px|De Brigantijn zijaanzicht.<br>
[[Bestand:13.831.jpg|thumb|400px|De Brigantijn zijaanzicht.<br><small>Foto collectie Peter van den Berk</small>]]
Foto's: collectie Peter vd. Berk]]
'''De Brigantijn''' is een school voor speciaal basisonderwijs (sbo-school) met vestigingen in Deurne en Someren. gelegen aan de [[Hogeweg (huidige weg)|Hogeweg]] 6 in Deurne.


'''De Brigantijn''' is een school gelegen aan de [[Hogeweg]] 6 in [[Deurne]].


Het speciale basisonderwijs is bedoeld voor kinderen die op school meer hulp en begeleiding nodig hebben dan het reguliere onderwijs kan bieden. Men werkt met kleinere groepen en beschikt over deskundigen om kinderen met specifieke problemen te helpen. Het onderwijs is aangepast aan de mogelijkheden van de kinderen.
De Brigantijn is als schooltype de opvolger van de [[Fatima-school]], de bijzondere lagere school [[Bijzondere Lagere school (Heuvel)|(blo-school aan de Heuvel)]] en later de school voor kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden (lom-school) aan de Hogeweg.
In 1960 verleende onderwijsinspecteur Broeren  steun bij het tot stand komen van de nieuwbouw aan de Hogeweg. Hij noemde reeds in 1958 de toestand van de school aan de Heuvel een crepeergeval. In mei 1963 ging aan de Hogeweg de eerste spade in de grond. Op 12 februari 1966 werd het nieuwe schoolgebouw door bisschop Bluijssen ingewijd.


De Brigantijn is een speciale school voor basisonderwijs aan kinderen in de leeftijd van 4 t/m 13 jaar. Er zijn twee locaties, een in Deurne en een in Someren.
De Fatimaschool kende in 1968 haar piek met 119 leerlingen. Met de oprichting van de lom-scholen liep het aantal leerlingen drastisch terug. In 1981 en 1982 moest zelfs ontheffing van de sluitingsnorm aangevraagd worden. Daarna vond  weer groei plaats waarbij het leerlingenaantal begin jaren negentig rond de 50 à 55 leerlingen stabiliseerde.
Het speciale basisonderwijs is bedoeld voor kinderen die op school meer hulp en begeleiding nodig hebben dan het reguliere onderwijs kan bieden. Men werkt met kleinere groepen en beschikt over deskundigen om kinderen met specifieke problemen te helpen. Het onderwijs is aangepast aan de mogelijkheden van de kinderen.  


De Brigantijn is de opvolger van de [[Bijzondere Lagere school (Heuvel)]]
In 1975 werd onder leiding van [[Ko Vermeer]] het 25-jarig bestaan van de school op grootse wijze gevierd en ontving het bestuurslid van het eerste uur [[Johannes Hubertus Antonius Vincentius van Loon (1908-1982)|Jan van Loon]] de eremedaille van de [[Deurne (gemeente)|gemeente Deurne]].


In 1960 verleende Inspecteur Broeren  grote steun bij het tot stand komen van de nieuwbouw. Hij noemde reeds in 1958 de toestand van de school in Deurne een crepeergeval. Mei 1963 ging de eerste spade in de grond. Een lange bouwtijd volgde want pas op 12 februari 1966 werd het nieuwe schoolgebouw door Mgr. Bluijssen ingewijd.
Op 8 juni 1979 kwam er wegens pensionering een einde aan het directeurschap van Ko Vermeer en op die dag werd [[Teng Klaassen]] benoemd als zijn opvolger.


Op 1-1-1995 houdt de Stichting 0.L.v. van Fatima daadwerkelijk op zelfstandig te bestaan en gaat per die datum op in SKOA Op 1 augustus 1998 werd de Wet op het Primair Onderwijs van kracht. MLK-en LOM onderwijs verdwenen, en werden ondergebracht op een speciale school voor het basisonderwijs. Tegelijk weden de 3 scholen binnen SKOA voor speciaal onderwijs (de Halm, Franciscus en Fatima) samengevoegd. Zij gingen verder onder leiding van algemeen directeur [[H.C.G. Hoeben]] onder de naam de Brigantijn, een zeilschip met 2 masten. Die masten vormen de symboliek voor de  samenwerking tussen de scholen, op twee locaties (Someren en Deurne)  werd MLK- en LOM onderwijs geïntegreerd en ging een zelfde koers varen.  
Vanaf augustus 1979 werd aan de Fatimaschool ook voortgezet buitengewoon onderwijs gegeven.


Anno 2000 vierde de Brigantijn feest. 50 jaar na de oprichting was de Brigantijn locatie Deurne een bloeiende school met 93 leerlingen over 7 groepen verdeeld met 5 fulltime en 6 parttime groepsleerkrachten, vakleerkrachten voor bewegingsonderwijs, textiele werkvormen, een logopediste een remedial teacher, een intern begeleider, een conciërge, een huishoudelijke hulp en een administratieve kracht.
Op 10 mei 1981 overleed Teng Klaassen en op 8 oktober 1981 werd [[Martin Reijnders]] zijn opvolger.


==Trivia==
Op 1 januari 1995 hield de [[Stichting Onze Lieve Vrouw van Fatima]] daadwerkelijk op zelfstandig te bestaan en ging per die datum op in de Stichting Katholiek Onderwijs Asten (SKOA). Op 1 augustus 1998 werd de Wet op het Primair Onderwijs van kracht. Mlk- en lom-onderwijs verdwenen, en werden ondergebracht op een speciale school voor het basisonderwijs. Tegelijk weden de drie scholen binnen SKOA voor speciaal onderwijs (de Halm, Franciscus en Fatima) samengevoegd. Zij gingen verder onder leiding van algemeen directeur H.C.G. Hoeben onder de naam de Brigantijn, een zeilschip met twee masten, waarbij de masten symbool staan voor de samenwerking tussen de scholen op twee locaties Someren en Deurne). Daarmee werd het onderwijs voor moeilijk lerende kinderen (mlk) en het lom-onderwijs geïntegreerd.  
*In 1975 is onder leiding van Ko Vermeer het 25-jarig bestaan van de school op grootse wijze gevierd en ontving bestuurslid van het eerste uur J.van Loon de eremedaille van de [[Deurne (gemeente)|gemeente Deurne]]
*Op 8 juni 1979 kwam er wegens pensionering een einde aan het directeurschap van Ko Vermeer en op 8 juni 1979 werd de heer M. Klaassen benoemd als zijn opvolger
*10 mei 1981 overleed de heer M. Klaassen  en acht oktober 1981 werd de heer MAC. Reijnders zijn opvolger.
*De Fatimaschool kende in 1968 haar piek met 119 leerlingen. Met de oprichting van de LOM-scholen liep het aantal leerlingen drastisch terug. In 1981 en 1982 moest zelfs ontheffing van de sluitingsnorm aangevraagd worden. Daarna vond  weer groei plaats waarbij het leerlingenaantal begin jaren negentig rond de 50 à 55 leerlingen stabiliseerde
*Vanaf augustus 1979 werd aan de Fatimaschool “Voortgezet Buitengewoon Onderwijs” gegeven.


== Literatuur ==
In 2000 vierde de Brigantijn feest. Vijftig jaar na de oprichting was de Brigantijn locatie Deurne een bloeiende school met 93 leerlingen over zeven groepen verdeeld met vijf fulltime en zes parttime groepsleerkrachten, vakleerkrachten voor bewegingsonderwijs, textiele werkvormen, een logopediste een remedial teacher, een intern begeleider, een conciërge, een huishoudelijke hulp en een administratieve kracht.
[[Marianne van Bussel]] Jubileumboekje, Een korte schets van 50 jaar speciaal onderwijs in Deurne (1950-2000): "[[Van griffel tot computer]]",  


==Externe link==
In oktober 2015 verhuisde de school van de Hogeweg naar het nieuwe gebouw [[De Vlieger]] in de wijk [[Koolhof]], een brede maatschappelijke voorziening die ook onderdak biedt aan [[basisschool De Piramide]]. Het schoolgebouw aan de Hogeweg werd gesloopt. In 2016 kwam [[Hendricus Cornelis van den Berkmortel (1954)|Henry van den Berkmortel]] op het idee om middels het burgerinitiatief [[Tuinpad en Park Deurne]] op die locatie een groenvoorziening voor het centrum van Deurne te behouden.
[http://www.sbodebrigantijn.nl/ Website van speciale basisschool De brigantijn Deurne]


{{Appendix|2=
* [[Marianne Greta Schippers (1950-2017)|Marianne van Bussel]] - [[Van griffel tot computer]]. Jubileumboekje, Een korte schets van 50 jaar speciaal onderwijs in Deurne (1950-2000)
*[http://www.sbodebrigantijn.nl/ Website van speciale basisschool De Brigantijn Deurne]
----
{{references}}
}}


[[categorie:basisonderwijs]]
[[categorie:schoolgebouw]]
[[categorie:schoolgebouw]]

Versie van 12 jul 2021 13:14

Het schoolgebouw aan de Hogeweg, vooraanzicht..
Foto collectie Peter van den Berk
De Brigantijn zijaanzicht.
Foto collectie Peter van den Berk

De Brigantijn is een school voor speciaal basisonderwijs (sbo-school) met vestigingen in Deurne en Someren. gelegen aan de Hogeweg 6 in Deurne.


Het speciale basisonderwijs is bedoeld voor kinderen die op school meer hulp en begeleiding nodig hebben dan het reguliere onderwijs kan bieden. Men werkt met kleinere groepen en beschikt over deskundigen om kinderen met specifieke problemen te helpen. Het onderwijs is aangepast aan de mogelijkheden van de kinderen.

De Brigantijn is als schooltype de opvolger van de Fatima-school, de bijzondere lagere school (blo-school aan de Heuvel) en later de school voor kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden (lom-school) aan de Hogeweg.

In 1960 verleende onderwijsinspecteur Broeren steun bij het tot stand komen van de nieuwbouw aan de Hogeweg. Hij noemde reeds in 1958 de toestand van de school aan de Heuvel een crepeergeval. In mei 1963 ging aan de Hogeweg de eerste spade in de grond. Op 12 februari 1966 werd het nieuwe schoolgebouw door bisschop Bluijssen ingewijd.

De Fatimaschool kende in 1968 haar piek met 119 leerlingen. Met de oprichting van de lom-scholen liep het aantal leerlingen drastisch terug. In 1981 en 1982 moest zelfs ontheffing van de sluitingsnorm aangevraagd worden. Daarna vond weer groei plaats waarbij het leerlingenaantal begin jaren negentig rond de 50 à 55 leerlingen stabiliseerde.

In 1975 werd onder leiding van Ko Vermeer het 25-jarig bestaan van de school op grootse wijze gevierd en ontving het bestuurslid van het eerste uur Jan van Loon de eremedaille van de gemeente Deurne.

Op 8 juni 1979 kwam er wegens pensionering een einde aan het directeurschap van Ko Vermeer en op die dag werd Teng Klaassen benoemd als zijn opvolger.

Vanaf augustus 1979 werd aan de Fatimaschool ook voortgezet buitengewoon onderwijs gegeven.

Op 10 mei 1981 overleed Teng Klaassen en op 8 oktober 1981 werd Martin Reijnders zijn opvolger.

Op 1 januari 1995 hield de Stichting Onze Lieve Vrouw van Fatima daadwerkelijk op zelfstandig te bestaan en ging per die datum op in de Stichting Katholiek Onderwijs Asten (SKOA). Op 1 augustus 1998 werd de Wet op het Primair Onderwijs van kracht. Mlk- en lom-onderwijs verdwenen, en werden ondergebracht op een speciale school voor het basisonderwijs. Tegelijk weden de drie scholen binnen SKOA voor speciaal onderwijs (de Halm, Franciscus en Fatima) samengevoegd. Zij gingen verder onder leiding van algemeen directeur H.C.G. Hoeben onder de naam de Brigantijn, een zeilschip met twee masten, waarbij de masten symbool staan voor de samenwerking tussen de scholen op twee locaties Someren en Deurne). Daarmee werd het onderwijs voor moeilijk lerende kinderen (mlk) en het lom-onderwijs geïntegreerd.

In 2000 vierde de Brigantijn feest. Vijftig jaar na de oprichting was de Brigantijn locatie Deurne een bloeiende school met 93 leerlingen over zeven groepen verdeeld met vijf fulltime en zes parttime groepsleerkrachten, vakleerkrachten voor bewegingsonderwijs, textiele werkvormen, een logopediste een remedial teacher, een intern begeleider, een conciërge, een huishoudelijke hulp en een administratieve kracht.

In oktober 2015 verhuisde de school van de Hogeweg naar het nieuwe gebouw De Vlieger in de wijk Koolhof, een brede maatschappelijke voorziening die ook onderdak biedt aan basisschool De Piramide. Het schoolgebouw aan de Hogeweg werd gesloopt. In 2016 kwam Henry van den Berkmortel op het idee om middels het burgerinitiatief Tuinpad en Park Deurne op die locatie een groenvoorziening voor het centrum van Deurne te behouden.

Bronnen, noten en/of referenties