Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

De Ceelen-mennekes

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Op 16 januari 2013 kregen Martinus (Tinus) Zeelen (1862-1935) en zijn tweelingbroer Arnoldus (Nol) Zeelen (1862-1929), samen vaak beschreven als De Ceelen-mennekes, hun eigen naam terug.


De verhalen over de schelmenstreken van Nol en Tinus Zeelen en de bekende foto van de tweelingbroers die in 1927 in de tuin van De Wieger gemaakt werd toen ze als gildebroeders de vendelgroet aan dokter Wiegersma brachten, zijn in Deurne onder de titel “Ceelen-mennekes” vele malen gebruikt in diverse foto-, geschiedenisboeken, krantenpublicaties enzovoorts.

Over de ware identiteit van deze broers was echter weinig bekend. Ook in het boek van Frans Martens "kent u ze nog… de Deurnenaren" worden de broers met de achternaam “Ceelen” genoemd terwijl die in het bevolkingsregister niet terug te vinden was. Maar toen Fien Verrijt, lid van heemkundekring H.N. Ouwerling, op zoek ging naar de achtergrond van de gebroeders werd op 16 januari 2013 duidelijk dat de achternaam “Zeelen” was. De geschiedenis bleek hier niet te kloppen met de algemene aanname betreffende de naam “Ceelen” respectievelijk “Ceelen-mennekes”.

Onder de juiste titel : Zeelen-mennekes meer over de gebroeders.