U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

De Clarinet (water)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grindgat / waterplas, later "De Clarinet" genoemd.
Foto collectie Frans Versteeg
De Clarinet als zwemwater rond 1930
Dit was rond 1948

Het water De Clarinet ontstond kunstmatig in 1866 door zand- en kiezelafgraving ten behoeve van de aanleg van de spoorweg en was gesitueerd nabij de spoorwegovergang / Wachtpost 23 in Zeilberg.


In 1866 werd voor de aanleg van de spoorlijn Deurne-Helmond zand gewonnen. Daardoor ontstond er een grote kuil, die door de aanwezigheid van natuurlijke wellen met water werd gevuld. Het water ligt juist ten oosten op de horst van de Peelrandbreuk. Dit kunstmatig bassin, in de volksmond De Clarinet genoemd, ligt in een zand- en kiezelbedding en bevat bijzonder zuiver water. De benaming Clarinet zou volgens sommige zegslieden een verbastering zijn van klain (klein) net.

Niet ongevaarlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Zwembad[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1933 was in dit water ook het Deurnese zwembad De Clarinet gevestigd. Sinds 2012 is de Clarinet in gebruik door de sportvissers van de HSV, een in Deurne gevestigde vereniging met circa 800 aangesloten leden.

Overige objecten langs de spoorlijn[bewerken | brontekst bewerken]

Op de Lijst van objecten aan de spoorweg in de gemeente Deurne is meer gedetailleerd te zien welke andere objecten zich langs de spoorlijn in de gemeente Deurne bevinden cq bevonden.