U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

De Erfenis van Frater Francino

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Erfenis van Frater Francino
De Erfenis van Frater Francino.JPG
Auteur Wil van Deursen
Land NL
Taal Nederlands
Onderwerp 45 jaar jeugdwerk in Deurne
Genre Herinneringsboek
Uitgever Drumfanfare Peelland in Deurne
Uitgegeven 2008
Pagina's 106
Locatie hkk 03.C.49
ISBN 978-90-9023083-2
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Met het boek De erfenis van frater Francino eert Drumfanfare Peelland een van de pioniers van het Deurnese jeugdwerk.


Frater Francino (Franciscus Adrianus Antonius (Frans) van Hoof 1927-2005) was onder andere oprichter van De Wilberttamboers, de voorganger van Drumfanfare Peelland. Frans van Hoof, in 1927 in Tilburg geboren, kreeg zijn eerste onderwijs van de Fraters van Tilburg. Hij wilde onderwijzer worden en ging naar de kweekschool van de fraters in Goirle. Na zijn studie trad hij toe tot de congregatie van de Fraters van Tilburg. In 1960 kwam hij naar het Fraterhuis aan de Visser 25 en kreeg hij een aanstelling als onderwijzer aan de lagere jongensschool aan de Zandbosweg.

Het boek telt 106 pagina’s met bijna tweehonderd foto’s voorzien van begeleidende tekst. Het boek is samengesteld en geschreven door Wil van Deursen, lid van de drumfanfare. Aanleiding voor de uitgave van dit boekwerk waren de opmerkingen van een aantal jeugdige leden van Drumfanfare Peelland die vonden dat de geschiedenis van dit jeugdwerk, en iedereen die daarbij een belangrijke rol heeft gespeeld, voor het nageslacht moest worden vastgelegd.

In het boek verhaalt de schrijver vooral over de naschoolse activiteiten van frater Francino. Onder zijn leiding werden bijvoorbeeld jeugddrumband De Wilberttamboers, Jongerensociëteit Asteffekan aan de Visser 27 en Jeugdstad opgericht. Om al deze activiteiten ook in stand te kunnen houden was er geld nodig. Hiertoe organiseerde hij, met de hulp van heel veel vrijwilligers, een Avondvierdaagse Deurne, tientallen jaren werd ook de Avondwielerzesdaagse op hometrainers in de jongerensoos gehouden.

Op 29 juni 2008 werd het het eerste exemplaar van het boek door burgemeester Daandels in jongerensoos Asteffekan aan de familie van de frater aangeboden.