U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

De Klutsers

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hofkapel De Klutsers

.

De Klutsers was de hofkapel van Carnavalsvereniging De Pottenbakkers uit Zeilberg, werd in 1965 opgericht en in 2012 opgeheven.


De hofkapel werd gevormd door een aantal leden van Harmonie Excelsior. De naam werd gekozen om de band aan te geven met de carnavalsvereniging. Een klutser is namelijk een stuk gereedschap waarmee de pottenbakker de klei mixte om zijn potten te maken. De Klutsers mixten hun muziek ten behoeve van het carnaval.

Aanvankelijk oefenden De Klutsers in een zaaltje van een café of in een hennenkooi op de Wittedijk, later hadden zij hun tehuis in Den Draai.

De Klutsers hebben lange tijd hoogtijdagen gekend. Iets wat veel Klutsers nog diep in het geheugen gegrift is, is het bezoek aan Callella in Spanje. Ook vele bezoeken aan het PSV stadion en diverse optredens in binnen- en buitenland werden nog vaak teruggehaald. De Klutsers verzorgden jaren de muzikale omlijsting van diverse evenementen van Carnavalsvereniging De Pottenbakkers, maar ook met carnaval de muziek op Het Rijtven tijdens de carnavalsmiddag. Zij waren daar graag geziene gasten.

Vanaf ongeveer 2005 begon het met De Klutsers wat minder te gaan. Nieuwe aanwas bleef uit, waardoor elk vertrek van een muzikant een leegte achterliet die niet meer werd opgevuld. Ondanks pogingen zoals wisselingen van repertoire en verwoede pogingen nieuwe, goede muzikanten aan te trekken wilde dit toch niet lukken. Het leek er op dat de drempel om bij deze gezellige club te komen spelen, te hoog was.

Op 20 maart 2012 hebben De Klutsers, na een bestaan van ruim 46 jaar, moeten besluiten de instrumenten op te bergen. Ondanks enkele stevige pogingen de club te laten doorstarten, waaronder een fusie met De Heidemuzikanten, heeft het niet zo mogen zijn. Met pijn in het hart hebben de laatste Klutsers hun mappen gesloten en is de blaaskapel voorgoed stil.