U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

De Kouwenberg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 3 feb 2022 om 22:42
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...

De Kouwenberg (Cauwenberg, Caudenbergen, Cauwenberch) is een toponiem dat bij de invoering van het kadaster in 1832 werd gebruikt voor de kadastrale percelen sectie I 507-513.


In 1832 stond daar één boerderij die toen bewoond werd door de ongehuwd gebleven kinderen van Jan Hendriks.

De vroegste vermeldingen van dit toponiem zijn te vinden in de achternamen van personen. Zo is in het schepenprotocol van Helmond van 31 maart 1492 sprake van ene Henric Peters soen van Cauwenberch. Ook het cijnsboek van Rixtel van 1699 geeft een aantal persoonsnamen: Henric Stanss van Cauwenberch,, Symon, Jan en Hendrick Dirx kynderen van Cauwenberch, Hanrick van Cauwenberch. Waarschijnlijk hebben deze vermeldingen betrekking op de hoeve Cauwenberg onder Aarle-Rixtel.

De vroegste vermelding van het Deurnese toponiem is van 17 oktober 1754 toen de ongehuwde en zieke Hendrik Leenders, wonend op de Cauwenberg aan de Moosdijk, zijn testament maakte en daarbij zijn zuster Maria Leenders, de weduwe van Jacob Raijmakers, tot universeel erfgenaam maakte.

In 1882 was sprake van eem perceel bouwland in het Kouwenbergschveld onder Deurne, in sectie I 1031, groot 0.23.60 hectare.

In het maatboek van 1792 is sprake van de hertgang Kouwenberg, maar daar is de Kouwenhoek bedoeld.