U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Sprongcollege

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf De Sprong)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De onthulling van de schoolnaam met links rector Ad Cosijn en rechts wethouder Peter Hanssen.
foto collectie Bert Beulens

Sprongcollege, tot augustus 2019 De Sprong, een school voor speciaal praktijkonderwijs en is de vierde deelschool van IVO-Deurne.


In september 2003 ging de deelschool met een groep van acht leerlingen met het speciaal voortgezet onderwijs van start in het schoolgebouw van scholengemeenschap Elkervoorde aan de Kruisstraat 28 in Deurne. Op vrijdag 6 februari 2004 werd de school officieel geopend toen rector Ad Cosijn en wethouder Peter Hanssen de naam van de school onthulden.

De naam "De Sprong" was ingebracht door Jan ter Horst, conciërge van het Hub van Doornecollege, waarbij de "S" staat voor School, "PR" voor Praktijk en "O" voor onderwijs. De naam moest vooral de mogelijkheid symboliseren dat het voor leerlingen tussen 12 en 18 jaar via deze school voortaan mogelijk was over te stappen naar een eigen plaats in de samenleving. Voor de een is dat een klein stapje, voor de andere een enorme "sprong".

De school is kleinschalig van opzet en speciaal bedoeld voor die jongeren die vanuit het basisonderwijs niet naar het reguliere vmbo kunnen overstappen. Leerlingen worden praktisch geschoold op het gebied van catering, schoonmaak, klussen, metaal, hout en textiel. Theoretisch via de leerlijnen Nederlands, wiskunde, informatiekunde, cultuur en maatschappij, en praktijk en loopbaan.

In augustus 2006 verhuisde De Sprong naar het inmiddels verbouwde schoolgebouw van het Peellandcollege aan de burgemeester Roefslaan 13. Die deelschool had inmiddels de nieuwbouw aan de Vloeieindsedreef betrokken. In november van dat jaar verrichtte onderwijsminister Maria van der Hoeven de officiële opening van zowel De Sprong als van het Alfrinkcollege.

Vanaf schooljaar 2006-2007 had de school een onderbouw (eerste en tweede klas), middenbouw (derde klas) en bovenbouw vierde klas). De leerlingen kunnen na het praktijkonderwijs doorstromen naar de arbeidsmarkt of vervolgonderwijs op een ROC (niveau 1 of 2).

In augustus 2019 werd de naam gewijzigd van De Sprong in Sprongcollege.

Bronnen, noten en/of referenties