U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Deurnese Badminton Club

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo Deurnese Badminton Club.JPG
Clubblad DBC.
Covertekening: Dik Bruynesteyn

De Deurnese Badminton Club (DBC) werd in 1976 opgericht en in 2009 opgeheven.

Beginjaren[bewerken | brontekst bewerken]

De Deurnese Badminton Club (DBC) werd op 12 augustus 1976 opgericht.
Leden van het eerste uur waren onder andere H. Remmerswaal, J. Raemaekers, W. van Vijfeijken en eerste voorzitter F. van Deursen.

Badminton was eind jaren zeventig de snelst groeiende sport.
Het doel van de vereniging was om mensen op recreatief en wedstrijdniveau kennis te laten maken met deze vorm van racketsport. Naast badminton was de opbouw van conditie van groot belang. Hiervoor werd door leden een hardloopgroepje opgericht die er vaak op uittrok om rondjes te gaan lopen om Het Buntven of sprintjes te trekken aan de berg van het Zandbos. Speciaal voor de jeugd werden er speldagen georganiseerd in natuurgebied de Bikkels.

De beginjaren van DBC speelde zich af in de Peellandhal van het Peellandcollege, gelegen in de Sint-Jozefparochie. Een hal met een paar badmintonveldjes die, gezien de sterke groei van het ledenaantal, al snel te klein werd. Met de bouw van de Frans Hoebenshal in 1977 in de wijk Koolhof was dat probleem al snel opgelost. Met zo'n honderd leden werd er in 1978 overgehuisd naar deze nieuwe locatie en hiermee ontwikkelde de club zich niet alleen qua ledenaantal maar ook qua niveau. Het bracht zelfs Nederlands jongste vrouwelijke gediplomeerde badmintonscheidsrechter voort; Anja van Leuken.

Trainerswissel[bewerken | brontekst bewerken]

De heer V.F. Villanueva, trainer van het eerste uur, nam in 1978 afscheid van de vereniging.
Door zijn inzet werd het badmintonspel naar een hoger peil gebracht en konden in het nieuwe seizoen al twee teams uitkomen in de derde klasse. Hij werd opgevolgd door J. Konings uit Asten, die vanaf 1974 ook al trainer was in Someren en meer op tactische gebied een belangrijke bijdrage aan spelers kon leveren. Samen met trainer H. van Brummelen, die inmiddels ook door de club was aangetrokken, was het een duo dat garant stond voor degelijk badmintonspel, waarbij opleiding en aanwas van jeugd hoog in het vaandel stond.

DBC speelde onder de Nederlandse Badminton Bond en boekte zowel op recreatief als op competitieniveau veel succes. Het vaandelteam behaalde, mede door toedoen van trainer Jan Scheepers, zijn grootste succes, midden jaren negentig. Het kwam toen uit in de hoogste klasse van de districtscompetitie met zelfs een mogelijkheid om de sprong te maken naar de landelijke competitie.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

De Deurnese Badminton Club stond nooit stil als vereniging.
Naast het triangeltoernooi en het alom bekende 'Willy Strijbosch toernooi', werden er ook clubkampioenschappen en sportuitwisselingen met clubs uit Zandvoort tot in Zwitserland georganiseerd. Een taak die fotograaf, organisator en toenmalig voorzitter Peter van Oosterhout vaak op zich nam. Daarnaast waren er ook nevenactiviteiten zoals een meerdaags jeugdkamp op een kampeerboerderij of een carnavalsavond in sportcafé "Het Koepeltje".

Een van de bekendste activiteit was het "nachttournooi", waarbij de gehele nacht wedstrijden werden gespeeld tot aan het ochtendontbijt en wat te denken van de zogenaamde "autorally" die in de jaren negentig regelmatig op poten werd gezet. Een absurde race, bestaande uit teams die per auto zo vlug mogelijk een vooraf bepaald parcours moesten afleggen en onderweg, om de snelheid er enigszins uit te halen, de meest hilarische opdrachten moesten uitvoeren. Natuurlijk won na afloop iedereen, als er werd nageborreld in sportcafé Het Koepeltje.

Drijvende kracht[bewerken | brontekst bewerken]

Peter van Oosterhout (1947-2016) was, naast vele anderen, jarenlang een drijfvende kracht binnen DBC.
Hij nam talloze bestuurlijke functies zoals secretaris, penningmeester en het voorzitterschap voor rekening. Ook vond hij dat pr (Public Relations) belangrijk was voor de club.
Uit zijn hand verschenen velen geschreven stukjes in plaatselijke kranten zoals het 'Weekblad voor Deurne' en het 'Helmonds Dagblad'.
In 1998 deed Peter een stapje terug en legde hij, na ruim tien jaar, zijn functie als voorzitter van de Deurnese Badminton Club neer. Hij bleef echter wel actief bij deze sport betrokken en werd secretaris ter ontwikkeling en stimulering van het badminton bij de Nederlandse Badminton Bond.
Verder onderhield hij nog lang contact met diverse verenigingen, al was het maar om zelf nog eens een partijtje te spelen.

Opgeheven[bewerken | brontekst bewerken]

De lijst van mensen dat zich belangeloos voor de vereniging heeft ingezet is enorm, vooral voor de jeugd, al gaf dat geen garantie voor de toekomst.
Begin deze eeuw zag DBC, net als andere clubs, al een terugloop van het aantal leden, dat zich ook in de jaren daarna doorzette.
Door een golf van opzeggingen eind 2008, werd in een laatste algemene ledenvergadering de ontbinding van de club voorgesteld en door de leden geaccepteerd.
Op één april 2009 werd de Deurnese Badminton Club definitief opgeheven.

Reünie[bewerken | brontekst bewerken]

Er vond in 2012 nog wel een reünie plaats, georganiseerd door Peter van Oosterhout. Iedereen was natuurlijk van harte welkom, maar het waren toch vooral oud-leden van de eerste jaren in het Peellandcollege en de beginjaren in de Frans Hoebenshal die aan het naborrelen waren over het drieëndertig jarig bestaan van de Deurnese Badminton Club.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Foto's: Peter van Oosterhout.