U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Deurnese Gedaagden

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deurnese Gedaagden
Auteur(s) Anton Vissers, Pieter Koolen
Titel Deurnese Gedaagden
Publicatiedatum 2000 en 2003
Soort boek
Locatie 05.E.50 (deel 1)
04.B.27 (deel 2)

Deurnese Gedaagden is de titel van twee boeken, deel 1 en deel 2, die werden uitgegeven door de werkgroep genealogie van heemkundekring H.N. Ouwerling.


Het eerste deel telt 110 bladzijden, verscheen in september 2000 en werd samengesteld door Anton Vissers en Pieter Koolen.

Dit deel behandelt de processtukken met betrekking tot Deurnenaren, die werden aangetroffen in de archieven van de Arrondissementsrechtbank in Eindhoven over de periode 1838 tot 1877. Ook worden een aantal zwaardere gevallen behandeld die in deze periode door het Provinciaal Hof van Noord-Brabant, later het Gerechtshof, in 's-Hertogenbosch werden afgedaan.

De auteurs hebben geprobeerd zo veel mogelijk de persoonsgegevens van de Deurnese gedaagden en overige Deurnese betrokkenen te achterhalen.

Deel 2, dat alleen door Anton Vissers werd samengesteld, kwam uit in november 2003 en behandelt in 166 bladzijden de periode 1877 tot 1920. In dit tweede deel is voornamelijk geput uit de archieven van de arrondissementsrechtbank van Roermond, waaronder Deurne destijds viel. Het boek eindigt met de geruchtmakende moord op Pietje Munsters op 10 april 1910.

Beide delen bevatten een index op persoonsnamen.