U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Deurnese veenarbeiders in Duitsland

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een aantal Deurnese veenarbeiders probeerde in Duitsland na 1905 hun brood met turfgraven te verdienen. Ook naar Engeland en Schotland vertrokken om deze redenen vele Deurnenaren.

Aaldert Prijs[bewerken | brontekst bewerken]

Aaldert Prijs vertrok samen met zijn vrouw Geertruid Muskee na de geboorte en het overlijden van hun eerste kind naar Gescher in Duitsland. Na de geboorte van hun tweede kind kwamen ze op 17 februari 1911 weer terug en vestigden zich in Helenaveen.

Andreas Johannes Driessen[bewerken | brontekst bewerken]

Andreas Johannes Driessen vertrok met zijn vrouw Gertruda Toonen, die zelf in Duitsland geboren was, en gezin na de geboorte van hun derde kind naar Velen in Duitsland. Daar werd hun vierde kind Heinrich geboren.
Na zijn terugkomst uit Duitsland woonde Andreas en zijn gezin eerst in Helden, om op 3 mei 1916 naar Deurne te verhuizen. Zoon Heinrich werd pas op 30 augustus in Deurne ingeschreven.

Johannes van de Kerkhof[bewerken | brontekst bewerken]

Johannes van de Kerkhof werd op 3 november 1908 ambtshalve naar Duitsland uitgeschreven, maar zeer waarschijnlijk werkte hij daar toen al een tijdje. Hij was namelijk met Van de Griendt, directeuren van Griendtsveen, naar Duitsland vertrokken om in een turfstrooiselfabriek te werken.[1] Daar leerde hij ook zijn echtgenote Helena Adelheid Bernsen (1887-1955) kennen, met wie hij in juli 1907 in Groszfullen trouwde. Zijn echtgenote kwam uit Schöningsdorf, en daar werd ook hun oudste zoon Heinrich Hermann Petrus geboren. Minstens drie van de jongere kinderen werden in Papenburg geboren. Direct na (en als gevolg van) de Tweede Wereldoorlog keerde Johannes in 1946 met zijn vrouw en dochter Helena Anna van de Kerkhof (1928) terug naar Deurne. De oudste zoon Heinrich, die inmiddels een gezin had gesticht in Papenburg, kwam ook met vrouw en 6 kinderen naar Brabant en ging in Helmond wonen. Johannes' zoon Bernhard bleef in Duitsland en diens broer Willem Anton kwam direct na de oorlog met zijn jonge gezin in Groningen terecht.

Karel Lodewijk van Riet[bewerken | brontekst bewerken]

Karel Lodewijk van Riet, geboren in Someren, veenarbeider, en kleinzoon van notaris Frederik Willem Adriaan van Riet (1806-1889), huwde in 1903 te Deurne met de Drentse Dina Duinkerken. Zij vertrokken in 1921 via Horst en Emmen naar het Duitse Georgsdorf. Hij was daar later veenbaas. Zijn familie zou uiteindelijk onder meer in Hoogeveen belanden.

Petrus van Rooij[bewerken | brontekst bewerken]

De Deurnese veenarbeider Petrus van Rooij (1880-1960) woonde enige tijd met zijn echtgenote Antonetta van de Kerkhof (1884-1956) in het Duitse Nieuwkerk (Neukirchen?). Of hij werkzaam was als veenarbeider is niet helemaal zeker. In september 1908 werd hun dochter Eva Antonetta (Annie) van Rooij er geboren. Drie van Antonetta's broers en een zus vertrokken al dan niet voorgoed naar Schotland of Engeland.


Referenties
  1. Allemaal familie, TROS, opname 14 februari 1997