U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

"Deze herinnering wil ik bewaren..."

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze herinnering wil ik bewaren
Voorwoord burgemeester Daandels
Genre gedenkboek
Uitgegeven september 2002
Pagina's 160
Grootte en
gewicht
A4
ISBN 90-9001463-2
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Het gedenkboek Deze herinnering wil ik bewaren, dat 160 bladzijden telt en heel veel foto's bevat, is, op initiatief van Jan van der Heijden, geschreven door Marcel Koolen met medewerking van Jan van der Heijden en Piet te Walvaart[1] en met grafische adviezen van Toon Timmers.


Het boek vertelt de geschiedenis van de 257 Deurnese (dienstplichtige) militairen, waarvan er zes nooit meer thuis kwamen, die kort na de Tweede Wereldoorlog tot aan het begin jaren zestig van de 20e eeuw, betrokken waren bij de strijd om overzeese gebiedsdelen.

Tal van oud-strijders en hun familie leverden hun bijdragen in de vorm van verhalen en foto's. Het boek telt 160 pagina's glanspapier, formaat A4, met foto's en belevenissen van de toen nog jonge Deurnenaren. Velen van hen ontvingen later het Ereteken voor Orde en Vrede.

Bijzonder in het boek is een foto-overzicht van alle troepentransportschepen die destijds werden ingezet.

Het eerste exemplaar van het boek werd, na een waardige oecumenische kerkdienst in de Sint-Willibrorduskerk van de oude parochie in Deurne ter nagedachtenis aan de Deurnese gevallen, op woensdagmiddag 25 september 2002 in het gemeentehuis van Deurne aan burgemeester Daandels overhandigd.

Aanvullingen en errata

  • Nicolaas Antonius Thimister (1922-1990), ontving in 1949 de Bronzen Leeuw voor hulp die hij aan gewonden geboden heeft tijdens hevige gevechtsacties in Indonesië - Oost-Java - Pakenkoelon. (zie elders in DeurneWiki). Nico is niet in dit boek genoemd.
Bronnen, noten en/of referenties