Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Donschot

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Donschot , ook wel Donkschot genoemd, is de naam van een buurtschap dat per 30 juni 1950 bij de huisnummering 1950-1955 in de Sint Jozefparochie (Wijk J) officieel werd vastgesteld en ingevoerd.


Het gehucht ligt tussen Deurne, Vlierden, Asten en Liessel. Het buurtschap is in de middeleeuwen ontstaan op een Donk, een zandheuvel in het rivierenland. Het naamselement 'schot' of 'schoot' komt veel voor in oostelijk Brabant en verwijst naar "beboste zandgrond uitspringend in een moerassig terrein".[1]

Rond 1350 werd het gehucht Donschot voor het eerst genoemd in het cijnsboek van de hertog van Brabant. Ook kwam daar al een familienaam voor die is afgeleid van dit gehucht, namelijk Van der Donscot. De familienaam die het meest voorkomt en mogelijk oom is afgeleid van dit gehucht is Verdonschot.

In het huisnummeringsproject per 1 januari 1955 kreeg het huis van Jan Verhees, op dat moment de enige woning in het buurtschap, het adres Donschotsesteeg 1. In dit gebied is ook nog een andere straatnaam naar dit gehucht vernoemd namelijk de Donschotseweg.


Bronnen, noten en/of referenties
  1. Henk Beijers, Pieter Koolen, Vlierdens Verleden, Vlierden 1996