Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie

Steun ons door lid of vriend van heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Voor DeurneWiki: elke woensdagochtend van 10 tot 12 uur in het heemhuis.

Radiocentrale Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Draadomroep)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Radiocentrale Deurne aanvankelijk vanaf een kamer bij café Bekkers.
foto collectie heemkundekring

De Radiocentrale Deurne, ook wel Deurnesche Radiocentrale, draadomroep en radiodistributie genoemd, werd in februari 1933 opgericht door Piet Bekkers en Gerrit van Benthem.


De concessie tot het exploiteren was in eerste instantie verleend aan Piet Bekkers. Later besloot hij om verder in zee te gaan met Gerrit van Benthem. Door de Amsterdamse notaris mr. Gerrit Ruijs werd de officiële oprichtingsakte van de naamloze vennootschap gepasseerd. Het startkapitaal was 2000 gulden, waarvan 800 gulden werd ingebracht door Piet Bekkers en 1200 door Gerrit van Benthem. Beiden waren ook de eerste directeuren van het bedrijf.

Toen Piet Bekkers de concessie, die aan hem persoonlijk was uitgereikt, wilde overdragen aan de vennootschap, ging de gemeenteraad daarmee in haar vergadering van 30 september 1932 akkoord. De burgemeester wilde daarbij als voorwaarde stellen dat de gemeente de zaak te allen tijde kon naasten, tegen een nader, door een te benoemen commissie uit beide partijen, vast te stellen prijs. Op voorstel van het raadslid Fransen werd die bepaling vervangen door de voorwaarde dat de gemeente de concessie altijd zonder enige geldelijke vergoeding mocht intrekken.

Rond 1920 werden in Deurne de eerste radiotoestellen gekocht. In het begin zaten de aandachtige luisteraars vlak voor het wonderlijke apparaat. Sommigen van hen dachten toen nog dat het Mannetje van de Radio hen ook kon verstaan wanneer ze er doorheen praatten. De eerste toestellen hadden maar twee knoppen. Een volumeregelaar en een kanaalkiezer maar voor velen was de aankoop van zo'n apparaat te duur. Met het intitiatief van Piet Bekkers en Gerrit van Benthem uit Amsterdam kwam hierin verandering. Gerrit bracht een zware ontvanger-versterker mee naar Deurne en huurde een lokaal af in café Bekkers aan de Molenstraat.

Van Benthem startte met een eenvoudig handkarretje voor het vervoer van materialen. De ladder vervoerde hij per fiets met hulp van zijn eerste knecht Gerrit Timmermans. Een ladder was hard nodig want alles liep bovengronds met palen en draad. Ook alle huisaansluitingen moesten op twee a drie meter hoogte door de muur naar binnen. Een aansluiting kostte ƒ 2,50 en de huur was 60 cent per maand.

De radiocentrale bracht Hilversum 1 en 2 en een buitenlandse zender in de huiskamer, maar kwam ook in actie bij openbare gelegenheden, zoals bij wedstrijden op de wielerbaan of bijeenkomsten van de Vrijwillige Landstorm, die met grammofoonmuziek werden opgeluisterd. Ook werd er elke avond tussen 19.00 en 20.00 uur een verzoekplatenprogramma uitgezonden, dat door Miep van Benthem-Huizing werd gepresenteerd.

De landelijke uitzendingen werden ook wel onderbroken als Gerrit van Benthem iets lokaals te melden had aan de ongeveer 500 Deurnese abonnees, zoals bijvoorbeeld een noodslachting die had plaatsgevonden en de daarmee samenhangende tijdelijke verkrijgbaarheid goedkoop vlees.

Bronnen, noten en/of referenties

"