U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

ESMI-rolschaatsen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
31.576.jpg
De wieltjes en rollerplank van Esmi.
Foto's collectie Theo van Houts.

Voor de introductie van de Luchtweefmachine was Machinefabriek Te Strake in Deurne ook al bekend vanwege de productie en levering van de zogenaamde ESMI-rolschaatsen.


Machinefabriek Te Strake hardde vanaf 1956 de wieltjes van de wereldberoemde rolschaatsen die de Eerste Sprangse Metaalwaren Industrie (ESMI), in de fabriek achter het woonhuis van eigenaar / oprichter Leit Vos in Sprang-Capelle asssembleerde en leverde.

Om (nog) onbekende redenen nam machinefabriek Te Strake in Deurne vanaf 1958 de volledige productie van de rolschaats op zich.

De ESMI rolschaatsen waren een groot succes, mede doordat ze in lengte verstelbaar waren. Zo konden ze meegroeien, niet alleen met de drager maar ook met het gezin dat in die tijd zeer kinderrijk was.

De rolschaats beleefde een nieuwe hausse als gevolg van de schaatssuccessen van Ard Schenk en Kees Verkerk. Omdat sponsoring van de nog pure amateurs verboden was, bouwde ESMI rond 1970 een wielerploeg rond de schaatsfenomenen, die op die manier legaal wat geld konden verdienen. Ook de Deurnenaren Sjaak van Kessel, en de broers Nico en Willie Brouwers, alle drie lid van wielervereniging DTS (Door Training Sterk) in Deurne, maakten ooit deel uit van deze wielerploeg.

Externe link