U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Een nieuw palet

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een nieuw palet
Een nieuw palet LR.jpg
Auteur Bert Beulens
Onderwerp Kunst in Zuid-Oost Brabant
Genre Kunstgeschiedenis
Uitgever Stichting Culturele Manifestatie Deurne
Uitgegeven 2013
Pagina's 175
ISBN 978-90-76461-52-6
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Een nieuw palet is de titel van een in 2013 door Bert Beulens geschreven boek over vooral de schilderkunst en de kunstenaars in Zuid-Oost Brabant in de periode 1943-1970.


In 20 hoofdstukken vertelt de schrijver de verhalen van een groot aantal kunstschilders en kunstenaars uit de regio, waarbij het accent vooral op Deurne ligt.

Er worden apart (deel)hoofdstukken gewijd aan Jef van der Sande, Henk te Strake, Heinrich en Max Cerfontaine, Anna Terruwe, Piet Nies, Tiny Nies, Jean Nies, Thea Nies, Leen Nies, Willi Martinali, Jan van Gemert, Harrie Pardoel, Peer van den Molengraft, Willem Hofhuizen, Sjef van der Voort, Frans Babylon, Wim Balm, Jack Harden, Jan Bogaerts, Gerrit van Bakel, Gerrie van de Ven en Pieter Wiegersma.

De schrijver belicht ook de onderlinge relaties tussen de verschillende kunstenaars en de wijze waarop ze elkaar beïnvloedden.
Vooral aan de rol van Jack Harden wordt ruim aandacht geschonken. Ook wordt in het boek voor het eerst aandacht geschonken aan de invloed die pater Balm tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog uitoefende op het Deurnese kunstenaarsleven.

Het rijk geïllustreerde boek, dat de schrijver opdraagt aan zijn vrouw, werd vormgegeven door Pieter Beulens, de zoon van de schrijver.