Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Elektriciteitsnet Helenaveen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Met het uitblazen van de laatste olielamp door burgemeester Van Beek werd Helenaveen officieel op het elektriciteitsnet van het GEB aangesloten.
Foto: collectie gemeente Deurne

Het elektriciteitsnet Helenaveen was in 1939, 23 jaar na de eerste aansluiting in Deurne, praktisch helemaal aangesloten op het net van het Gemeentelijk Electriciteitsbedrijf (GEB).


In 1933 waren er al onderhandelingen tussen de Maatschappij Helenaveen en het GEB over de aansluiting van Helenaveen aan het elektriciteitsnet, maar die leidden tot niets. Op 19 september 1938 kwamen de partijen voor het eerst opnieuw in gesprek. Nadat de nodige cijfers verzameld waren kwam men op 28 november 1938 opnieuw samen, waarbij behalve het volledige college van burgemeester en wethouders ook de heer Lambrechtsen, directeur van de Maatschappij Helenaveen met diens boekhouder, de ingestelde lichtcommissie van Helenaveen, onder leiding van het schoolhoofd Leo Theelen, de heer Van den Heuvel en directeur Dekkers van het GEB aanwezig waren. Gezamenlijk kwam men tot de conclusie dat elektrificatie haalbaar moest zijn. Na een gesprek twee dagen later ten huize van meester Theelen werden op 8 december 1938 in café Van Horen alle gezinshoofden van Helenaveen ter vergadering uitgenodigd. Na een inleiding door wethouder Willem Wijnen verstrekte directeur Dekkers de nodige inlichtingen. Nog diezelfde avond zetten zoveel Helenaveners hun handtekening onder het hen aangeboden contract dat al de volgende dag door de gemeenteraad kon worden besloten tot elektrificatie. Nadat op 5 februari 1939 ook door de minister het groene licht was gegeven, konden de werkzaamheden beginnen.

Op 9 maart 1939 gingen in Helenaveen de eerste elektriciteitspalen in de grond en op 17 mei kwam de verbinding, via het Zinkske, met Neerkant gereed. De woningaansluitingen liepen vervolgens vertraging op omdat de inzet van het GEB herhaaldelijk gevraagd werd door de hier gelegerde militairen in verband met de mobilisatie.

Om de daadwerkelijke aansluiting een feestelijk tintje te geven, werd op 12 augustus 1939 in de zaal van de kinderen Van Horen een bijeenkomst belegd. In een schitterend versierde en verlichte feestzaal werden het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad, oud-burgemeester Van Beek, diens vriend burgemeester Van Lanschot van ’s-Hertogenbosch en tevens president-commissaris van de Maatschappij Helenaveen, GEB-directeur Adrianus Dekkers, directeur Van Schelven van de Maatschappij Helenaveen en Wouterius Kortooms (1880-1955) van het Gemeentelijk Veenbedrijf feestelijk en met muziek ontvangen door de Helenaveners. Tijdens deze bijeenkomst werd door oud-burgemeester Van Beek de laatste olielamp uitgeblazen.

Met de aansluiting van Helenaveen aan het elektrisch net kwamen daar ook 13 elektrische straatlantaarns en verdwenen de laatste petroleumlampem uit het openbare straatbeeld van de gemeente Deurne.