U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Wilt u informatie vragen of geven over DeurneWiki? Iedere woensdagochtend van 10 tot 12 uur vrije inloop in het heemhuis.
DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo ClubSupport op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Erehosbengel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Ere-Hosbengel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hosbengelmedaille.
Foto: Hans van Hoek

De erehosbengel is een carnavalsonderscheiding die uitgereikt wordt door de Hosbengels.


De erehosbengel is een onderscheiding die als dank uitgereikt wordt door de Hosbengels aan een persoon als waardering voor zijn of haar inspanningen voor en tijdens carnaval.

In 1969 ontwierp Cor van den Broek voor de muzikanten van deze blaaskapel deze herinneringsmedaille. Sinds 1969 heeft Hans van Hoek alle medailles uit koper gefiguurzaagd en daarna in 5 kleuren geëmailleerd. Het geheel hangt aan een leren veter.

Speciale verdienste voor de Hosbengels, voor de Harmonie Deurne of voor de carnavalsvereniging de Peelstrekels was en is de belangrijkste voorwaarde om in aanmerking te komen voor deze onderscheiding.

Vanaf 1975 wordt de onderscheiding slechts uitgereikt aan nieuwe muzikanten en ook wordt er jaarlijks slechts één erehosbengel benoemd.

Op carnavalsdinsdag, tot 2002 was dat op zondag, wordt deze feestelijke gebeurtenis op bijzondere wijze gevierd. De lijst van Erehosbengels is te vinden op de website van de Hosbengels.

Bronnen, noten en/of referenties