U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Ereboog

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ereboog voor een nieuwe koning van het gilde Sint-Hubertus in Liessel.
foto collectie Thom van der Straaten

De ereboog werd vroeger door de buurt opgericht om eer en hulde te brengen aan een jubilerend bruidspaar of geestelijke, bij de inhuldiging van een nieuwe gildekoning of bij een kroningsfeest.


In het midden van de ereboog werd een toepasselijke tekst aangebracht. De ereboog werd vroeger samengesteld uit natuurlijke producten zoals jeneverbestakken (bikkels), die versierd werden met honderden kleurrijke papieren roosjes die door de dames en meisjes gemaakt werden.

Vooral in Liessel is het oprichten van erebogen bij diverse gelegenheden nog gebruikelijk. Behalve bij het huldigen van een gouden bruidspaar of jaarlijks bij de nieuwe prins van Carnavalsstichting De Kei, worden ook erebogen opgericht bij bijzondere gelegenheden. Dit was bij voorbeeld het geval bij de herdenking van 50 jaar bevrijding in september 1994; zie Ereboog bevrijdingsfeest Liessel 1994.
Een bijzondere traditie in Liessel is het plaatsen van erebogen om de nieuwe koning van het Sint-Hubertusgilde te huldigen. Dit ‘koningschieten’ vindt om de 4 jaar plaats. In Liessel zijn bij die gelegenheid een dertigtal erebogen te bewonderen. Dit gebruik is zodanig met het gilde verbonden dat die ereboog in Liessel ook wel gildeboog wordt genoemd. Voor zover bekend, wordt deze traditie binnen Nederland verder alleen in Didam in ere gehouden.

Film en videoclip van Theo Coelen over opbouw en overzicht van Liesselse Erebogen 2011-2015[bewerken | brontekst bewerken]