Welkom op DeurneWiki
U kunt ons steunen door lid of vriend te worden. Vragen over DeurneWiki?
Alleen na voorafgaande aanmelding hier (maximaal 2 personen) kunt u ons op woensdagochtend om 10 uur spreken in het heemhuis Stationsstraat 73.

Ereboog bevrijdingsfeest Liessel 1994

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Foto bij het bezoek van Britse oud-strijders op zaterdagmiddag 24 september 1994 aan de ereboog 'Arc de Triomph'. (foto collectie Stichting Herdenkingsmonument Liessel (SHL))

In Liessel werden erebogen opgericht in september 1994, bij gelegenheid van de herdenking van de 50-jarige bevrijding.


Liessel was verdeeld over vier kwartieren en ieder kwartier had een eigen kunstwerk vervaardigd. Liessel–Noord (het Loon e.o.) kreeg Frankrijk toebedeeld, Liessel-Oost (de Hei e.o.) zorgde voor Groot-Brittannië, Liessel-Zuid (het Zand e.o.) beeldde de Verenigde Staten uit en onderling was afgesproken dat Liessel-West (de Leensel e.o.) met manege De Leensel als thuisbasis Nederland zou tonen.

In de namiddag van 24 september bezochten de inwoners en de gasten, met name oud-strijders uit Groot-Brittanië de bogen. De gasten legden de tocht van het ene naar het andere kwartier af in antieke rijtuigen.

De vier kwartieren zorgden voor de vroegere bevrijders voor een onvergetelijke ontvangst rondom hun bogen: de Arc de Triomph, de Towerbridge, het Vrijheidsbeeld en een traditionele boog versierd met molens. De bogen trokken ook op de volgende dagen nog veel bekijks.

Foto met de antieke rijtuigen op weg naar de Tower bridge. (foto collectie Stichting Herdenkingsmonument Liessel (SHL))
Foto van de Tower bridge, gebouwd in het kwartier Liessel-Oost. (foto collectie Stichting Herdenkingsmonument Liessel (SHL))