DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker, en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem (t/m 26 september) bij de Rabo Club Support op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Europastraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Europastraat met zijn kenmerkende huizenblokken.
Foto: collectie Frans Gloudemans
Het laatste stuk van de Europastraat op 23 augustus 2011 na heftige regenval

De Europastraat vormt de verbindingsweg tussen Molenstraat en Veldstraat, en maakt deel uit van de rondweg rond het centrum van Deurne.

Ontwikkeling van de weg en bouwplan[bewerken | brontekst bewerken]

De straat werd eind jaren '50 aangelegd als verbindingsweg tussen de Molenstraat en de Molenlaan. In de openbare vergadering van 25 juni 1958 werd voorstel 169 goedgekeurd en daarmede werd de straatnaam Europastraat vastgesteld.

De naam werd voorgesteld naar aanleiding van een resolutie van de Raadgevende vergadering van de Raad van Europa, waarbij elke gemeente in Europa werd opgeroepen om de naam "Europa" te geven aan een straat of plein met het doel de Europese eenheid te stimuleren en bij de bevolking de gedachte daaraan levendig te houden.

Langs de weg werden huizenblokken, schuin gepositioneerd en met verspringende voorgevels, in baksteen met rode pannendaken gebouwd. Elke huizenrij bestond uit zeven woningen. Tussen elk huizenblok en de weg lag een plantsoen.

Herontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

In 2003 stond al een aantal woningen aan de Europastraat leeg. Nadat de sloop- en nieuwbouwplannen bekend werden, vertrok al een aantal bewoners. Meerdere huishoudens hadden echter eerder aangegeven dat ze niet wilden dat de huizen gesloopt zouden worden. Woningbouwvereniging Bergopwaarts was toen al geruime tijd bezig met het ontwikkelen van nieuwbouwplannen aan de Europastraat. De acht huizenblokken (vier aan iedere zijde van de straat) werden deels bewoond door huurders van Bergopwaarts, maar waren ook deels in eigendom van de bewoners.

In juli 2004 werd er gestart met de afbraak van de huizenblokken aan de noordzijde van de straat. Eén van de huizenblokken bleef voorlopig staan als gevolg van een overeenkomst met de eigenaars/bewoners. De leegstaande huizen van datzelfde blok werden dichtgetimmerd. Er werd vervroegd tot afbraak overgegaan, omdat in de leegstaande panden regelmatig werd ingebroken waardoor er veel overlast ontstond voor de buurt, met name door vandalisme. Ook met een bewoner in het enige nog niet gesloopte blok aan de zuidzijde van de straat werd een overeenstemming bereikt over het betrekken van een wisselwoning. Tijdens de eerste fase van de nieuwbouw aan de zuidzijde van de straat werden twaalf via een garage geschakelde twee-onder-een-kapwoningen gebouwd.

Er waren in 2007 plannen om tussen de Europastraat en de tuinen van de huizen aan de Lindenlaan een parkwijk met veel openbaar groen aan te leggen, met ongeveer van vijf woonblokken van vijf verdiepingen hoog. Op 26 januari 2010 werd het aangepaste plan voor woningbouw aan de Europastraat gepresenteerd. Nu lag het in de bedoeling om totaal 106 wooneenheden te bouwen. In het najaar van 2010 zouden 67 woningen opgeleverd moeten worden en daarna nog 39 stuks. Het plan liep door de economische crisis enorme vertraging op en de ontwikkeling van deze locatie werd in 2012 tijdelijk stilgelegd. Nog in 2016 stonden er ten noorden van de Brabantstraat twee rijen woningen overeind.

Volgens planning van Bergopwaarts werd aan het eind van de zomer in 2016, toen de economische crisis voorbij was, begonnen met de bouw van de nieuwe woningen aan de Europastraat. In twee fasen komen er 95 nieuwe woningen: 73 sociale huurappartementen, acht beneden- en acht bovenwoningen in de socialehuursector en zes kooppatio's. Fase 1 was gereed in het najaar van 2017. Daarna werd gestart met de ontwikkeling van fase 2.