U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Everard van Doerne (15e eeuw)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Everard van Doerne (ca 1385 - vóór 1462) was kwartierschout van Peelland en Deurnes edelman uit het geslacht Van Doerne.


Van Doerne werd geboren als zoon van Gevard van Doerne en Catharina Kuijst, edellieden die in Deurne het Groot Kasteel bewoonden. Het tegenovergelegen Klein Kasteel was in handen van Gevard van Doerne, de toenmalige heer van Deurne en verre neef.

Everard was de eerste binnen zijn familie die binnen het Hertogdom Brabant een belangrijke positie bekleedde. Hij werd namelijk kwartierschout van Peelland. In Deurne vervulde hij geen ambt.

Na zijn dood werd Everard begraven in een grafkelder onder het destijds recent gebouwde hoogkoor van de Sint-Willibrorduskerk, mogelijk als eerste van zijn familie. Het feit dat zijn familie, en niet die van de verre neven die heer van Deurne waren, een grafkelder onder het hoogkoor kregen, geeft te denken over de relatieve machtspositie van beide takken van de familie.

Everard van Doerne was gehuwd met Margaretha van Amersoijen en kreeg bij haar zeker 5 zonen en 3 dochters. Daarnaast verwekte hij bij een onbekende dame een zoon. Zijn zoon Hendrick erfde het Groot Kasteel.[1]


Referenties
  1. Keunen, L.J., 2004. De relatie tussen drie adellijke Deurnese complexen: Ter Vloet, Klein Kasteel en Groot Kasteel. Het Brabants Kasteel. Jaargang 25 (2002), nr. 1/2 , uitgave oktober 2004, p. 3-40. Vereniging Vrienden van Brabantse Kastelen, Tilburg.