U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Façade Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Artist impression van project Façade Deurne
Foto collectie gemeente Deurne
Het middengebied waar het project Façade Deurne zal worden gerealiseerd
Foto collectie John Koolen

Façade Deurne is een bouwplan dat gerealiseerd wordt tussen het centrum van de kern van Deurne en de woonwijk Sint Jozefparochie, ten zuiden van de spoorweg.


Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het betreft een ruim zeven hectare groot middengebied dat ingesloten wordt tussen de Fabriekstraat, Leembaan, Steenovenweg en Ringoven. Het gebied was jarenlang in gebruik als bedrijventerrein. De daar aanwezige (fabrieks)gebouwen waren inmiddels sterk verouderd en ten dele zelfs vervallen. Daardoor vormde het geheel reeds lange tijd een trieste aanblik, en het werd niet als representatieve entree voor de treinreiziger beschouwd. De aanwezige bedrijfspanden werden in 2014 gesloopt en de onderliggende grond werd gesaneerd.

De ontwerper en gemeente willen met Façade Deurne van dit gebied een aantrekkelijke woonbuurt maken. De revitalisering van het gebied Spoorzone bestaat in totaal uit zeven fases met in totaal zo'n 130 woningen. In het gebied zijn door burgemeester en wethouders op 28 april 2015 de volgende nieuwe straatnamen vastgesteld: Tunneloven, Vlamoven, Tasveld, Panoven en Klinkerhof. De namen verwijzen naar de steenindustrie die hier tot in het midden van de 20e eeuw aanwezig was. Saillant detail is dat de naam Panoven eerder in gebruik was voor een buurtschap in de Zeilberg. De namen zijn overigens variaties op het steenindustrie-thema; niet alle oventypen waren in het verleden waarschijnlijk op dit terrein aanwezig. De namen geven daarmee een enigszins vertekend beeld van de industrie zoals die hier aanwezig was.

Realisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Op dinsdag 22 september 2015 vond de officiële start voor de realisatie van de eerste 22 rij- en hoekwoningen plaats. Het betreft woningen met een klassieke architectuur, deel uitmakend van de "BAM Wooncollectie". De bouw is in handen van BAM Woningbouw.