U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Façade Deurne: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Façade Deurne''' is een in vele opzichten bijzonder plan dat gerealiseerd wordt tussen het centrum van de kern van Deurne en de woonwijk S...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
(4 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Façade Deurne''' is een in vele opzichten bijzonder plan dat gerealiseerd wordt tussen het centrum van de kern van [[Deurne (plaats)|Deurne]] en de woonwijk [[Sint Jozefparochie]], ten zuiden van de [[spoorweg]].
[[Bestand:Façade Deurne.jpg|350px|thumb|Artist impression van project Façade Deurne<br>Foto collectie gemeente Deurne]]
[[Bestand:29.740.jpg|350px|thumb|Het middengebied waar het project Façade Deurne zal worden gerealiseerd<br>Foto collectie John Koolen]]
'''Façade Deurne''' is een bouwplan dat gerealiseerd wordt tussen het centrum van de kern van [[Deurne (plaats)|Deurne]] en de woonwijk [[Sint Jozefparochie]], ten zuiden van de [[spoorweg]].




==Inleiding==
Het betreft een ruim zeven hectare groot middengebied dat ingesloten wordt tussen de [[Fabriekstraat]], [[Leembaan]], [[Steenovenweg]] en [[Ringoven]]. Het gebied was jarenlang in gebruik als bedrijventerrein. De daar aanwezige (fabrieks)gebouwen waren inmiddels sterk verouderd en ten dele zelfs vervallen. Daardoor vormde het geheel reeds lange tijd een trieste aanblik, en het werd niet als representatieve entree voor de treinreiziger beschouwd. De aanwezige bedrijfspanden werden in 2014 gesloopt en de onderliggende grond werd gesaneerd.


===Inleiding===
De ontwerper en gemeente willen met Façade Deurne van dit gebied een aantrekkelijke woonbuurt maken. De revitalisering van het gebied Spoorzone bestaat in totaal uit zeven fases met in totaal zo'n 130 woningen. In het gebied zijn door [[Gemeentebestuur 2014-2018|burgemeester en wethouders]] op 28 april 2015 de volgende nieuwe straatnamen vastgesteld: [[Tunneloven]], [[Vlamoven]], [[Tasveld]], [[Panoven (straat)|Panoven]] en [[Klinkerhof]]. De namen verwijzen naar de steenindustrie die hier tot in het midden van de 20e eeuw aanwezig was. Saillant detail is dat de naam ''Panoven'' eerder in gebruik was voor een buurtschap in de [[Zeilberg]]. De namen zijn overigens variaties op het steenindustrie-thema; niet alle oventypen waren in het verleden waarschijnlijk op dit terrein aanwezig. De namen geven daarmee een enigszins vertekend beeld van de industrie zoals die hier aanwezig was.
Het betreft een ruim zeven hectare grote middengebied dat ingesloten wordt tussen de [[Fabriekstraat]], [[Leembaan]], [[Steenovenweg]] en [[Ringoven]]. Het gebied was jarenlang in gebruik als bedrijventerrein en de daar aanwezige (fabrieks)gebouwen waren sterk verouderd / vervallen en vormde reeds lange tijd een trieste aanblik en was derhalve geen representatieve entree voor de treinreiziger. Betreffende panden werden in 2014 gesloopt en de onderliggende grond gesaneerd.


Façade Deurne wil van dit gebied een aantrekkelijke woonbuurt maken. De herbestemming van gebied Spoorzone bestaat in totaal uit zeven fases met in totaal zo'n 130 woningen. In het gebied zijn volgende nieuwe straatnamen vastgesteld: [[Tunneloven]], [[Vlamoven]], [[Tasveld]],  [[Panoven (straat)|Panoven]]  en [[Klinkerhof]].
==Realisatie==
 
===Realisatie===
Op dinsdag 22 september 2015 vond de officiële start voor de realisatie van de eerste 22 rij- en hoekwoningen plaats. Het betreft woningen met een klassieke architectuur, deel uitmakend van de "BAM Wooncollectie". De bouw is in handen van BAM Woningbouw.
Op dinsdag 22 september 2015 vond de officiële start voor de realisatie van de eerste 22 rij- en hoekwoningen plaats. Het betreft woningen met een klassieke architectuur, deel uitmakend van de "BAM Wooncollectie". De bouw is in handen van BAM Woningbouw.


[[Categorie:Wijk in Deurne]]
[[Categorie:Wijk in Deurne]]

Versie van 14 nov 2015 10:25

Artist impression van project Façade Deurne
Foto collectie gemeente Deurne
Het middengebied waar het project Façade Deurne zal worden gerealiseerd
Foto collectie John Koolen

Façade Deurne is een bouwplan dat gerealiseerd wordt tussen het centrum van de kern van Deurne en de woonwijk Sint Jozefparochie, ten zuiden van de spoorweg.


Inleiding

Het betreft een ruim zeven hectare groot middengebied dat ingesloten wordt tussen de Fabriekstraat, Leembaan, Steenovenweg en Ringoven. Het gebied was jarenlang in gebruik als bedrijventerrein. De daar aanwezige (fabrieks)gebouwen waren inmiddels sterk verouderd en ten dele zelfs vervallen. Daardoor vormde het geheel reeds lange tijd een trieste aanblik, en het werd niet als representatieve entree voor de treinreiziger beschouwd. De aanwezige bedrijfspanden werden in 2014 gesloopt en de onderliggende grond werd gesaneerd.

De ontwerper en gemeente willen met Façade Deurne van dit gebied een aantrekkelijke woonbuurt maken. De revitalisering van het gebied Spoorzone bestaat in totaal uit zeven fases met in totaal zo'n 130 woningen. In het gebied zijn door burgemeester en wethouders op 28 april 2015 de volgende nieuwe straatnamen vastgesteld: Tunneloven, Vlamoven, Tasveld, Panoven en Klinkerhof. De namen verwijzen naar de steenindustrie die hier tot in het midden van de 20e eeuw aanwezig was. Saillant detail is dat de naam Panoven eerder in gebruik was voor een buurtschap in de Zeilberg. De namen zijn overigens variaties op het steenindustrie-thema; niet alle oventypen waren in het verleden waarschijnlijk op dit terrein aanwezig. De namen geven daarmee een enigszins vertekend beeld van de industrie zoals die hier aanwezig was.

Realisatie

Op dinsdag 22 september 2015 vond de officiële start voor de realisatie van de eerste 22 rij- en hoekwoningen plaats. Het betreft woningen met een klassieke architectuur, deel uitmakend van de "BAM Wooncollectie". De bouw is in handen van BAM Woningbouw.