U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Fabriekstraat 27

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 3 jul 2020 om 18:42 (Nieuwe pagina aangemaakt met ' {|style="float:right;" class="wikitable" |thumb|400px|Het fabriek in 1989.<br><small>foto collectie Ton Hartjens</small> |- |{{ #display_map...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het fabriek in 1989.
foto collectie Ton Hartjens
Bezig met het laden van de kaart...

Op het tegenwoordige adres Fabriekstraat 27 is IJzergieterij Van der Burgt BV gevestigd.


De geschiedenis van dit adres in relatie tot de familie Van der Burgt gaat terug tot 9 oktober 1907 toen Leonardus van de Burgt, samen met zijn ongehuwd gebleven broer Johannes en zus Hendrika, bij een openbare veiling door notaris Dijkhoff in de herberg van Antonius van den Eijnden de nieuwe eigenaar werd van een boerderij van de kinderen van Jan Mattijs van den Berkmortel. De boerderij zelf stond op het tegenwoordige adres Fabriekstraat 29. Op 14 december 1908 vond een boedelscheiding plaats, waarbij Leonardus het zuidelijke gedeelte van perceel F 108 kreeg. Johannes, die voerman van beroep was, en Hendrika hielden het huis en de overige onroerende goederen. Leonardus bouwde op het hem toegewezen perceel op het tegenwoordige bedrijfsterrein van Fabriekstraat 35 een nieuw huis. De bouwvergunning daarvan was op 16 juli 1908 verleend. Johannes, en Hendrika hielden het oude huis en de overige percelen.

Rond 1947 verkochten de erven van Johannes en Hendrika een gedeelte van die grond aan de tuinder Joost van de Burgt. Later werd het eigendom van de vennootschap onder firma Metaalgieterij Deurne, waarvan Henricus Johannes van der Burgt, zijn broer Ad van der Burgt en Johannes Wilhelmus Verbaarschot de firmanten waren. Ze bouwden hier in 1955 de ijzergieterij. De bouwvergunning werd verleend op 24 maart 1955. Het werd kadastraal sectie F 1793, groot 3.034 m², en na een bijbouw rond 1968 sectie N 787.

Bij de samenstelling van het MIP-rapport in 1990 werd dit bedrijf opgenomen als een van de waardevolle cultuurhistorische monumenten, De redegeving luidde als volgt:

Machinale baksteen. Vakwerk tussen ijzeren profielen (toren). Latere verbouwingen in machinale baksteen, betonnen latei. IJzeren profielvensters met roedenverdeling. Inrijpoort in latere aanbouw. Plat dak. Geprofileerde gootlijst met overstek. Gelegen aan Spoorweg. Een van de vroegste fabriekjes te Deurne, nog redelijk gaaf.

Bij de huisnummering van 1956 hoorde het gebouw bij het adres Steenoven 30, later werd dit adres achtereenvolgens gewijzigd in Fabriekstraat 32 en het huidige adres Fabriekstraat 27.