U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Fanfare St.-Willibrord

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 28 feb 2015 om 18:18
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fanfare St.-Willibrord uit Neerkant met begunstigers, poserend voor het Sint-Vincentiusklooster ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan in 1937. Foto Collectie Tilly Kanters

Fanfare St.-Willibrord in Neerkant werd in 1927 opgericht.


Pastoor Cornelis Joannes Snoey was de initiatiefnemer voor de oprichting van de fanfare. De eerste voorzitter werd de heer L. Winkelmolen.

Dat het een kerkelijke fanfare betrof was in die tijd heel normaal. Processies werden begeleid en bij bestuursvergaderingen opende de pastoor de vergadering met een gebed. Optredens werden in de open lucht gegeven in een geïmproviseerde kiosk.

Het toenmalige kerkbestuur schonk de fanfare een bedrag voor aankoop van instrumenten. Na enkele jaren intensief repeteren, ging de vereniging in 1929 voor de eerste keer op concours in Zaltbommel. Voordat men op concours ging schonk de pastoor het eerste vaandel.

In Neerkant werden diverse optredens verzorgd o.a. festivals op de kiosk bij het plein van de toenmalige jongensschool. De voorstellingen werden op zondag gehouden. 's Middags voor de vrouwen en 's avonds voor de mannen. Als het te laat werd kwam de pastoor een eind aan de voorstelling maken. Ook ontbood de pastoor sommige leden bij zich om te praten als ze het te bont gemaakt hadden. Een keer per jaar hield de fanfare een feestavond.

In de periode 1938‑1952 speelden, naast de crisisjaren de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog ook de fanfare parten. Tijdens de oorlog verdwenen veel instrumenten, archieven en andere waardevolle spullen of ze werden door brand vernietigd.

In 1958 werd de jeugdfanfare opgericht, het was één van de eerste, zo niet dé eerste jeugdfanfare van Nederland. Al snel werd het jeugdige korps uitgenodigd bij allerlei festiviteiten en manifestaties en dat niet alleen in Neerkant. In 1961 werd voor het eerst deelgenomen aan een officieel bondsconcours, meteen met succes: er werd een eerste prijs gehaald.

Begin 1960 werd een uniformenfonds ingesteld. Vijftien dames brachten in tien maanden tijd 10.000 gulden bijeen en er konden nieuwe uniformen worden aangeschaft.

Jos Gerardts en de broers Pierre en Louis Martens vierden op 12 oktober 2002 het feit dat ze vijftig jaar geleden lid waren van de Neerkantse fanfare St. Willibrordus.

In 2008 ging de fanfare ter ere van het 50 jarig bestaan van de jeugdfanfare op concertreis naar Luxemburg.

Externe Link

Website fanfare St.-Willibrord