DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker, en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem (t/m 26 september) bij de Rabo Club Support op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Fernanda Louise Willekes MacDonald (1893-1980)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fernanda Willekes MacDonald
Persoonsinformatie
Volledige naam Fernanda Louise Willekes MacDonald
Roepnaam Fernanda, Nanda
Geboorteplaats Bussum
Geboortedatum 21 augustus 1893
Overl.plaats Ede
Overl.datum 23 september 1980
Partner(s) (1) Barend ter Haar Romeny (1887-1958)
(2) Thung Tjeng Hiang (1897-1960)

Fernanda Louise Willekes MacDonald (1893-1980) woonde de eerste zes jaar van haar eerste huwelijk als echtgenote van dominee Barend ter Haar Romeny (1887-1958) in Deurne, waar ook haar twee oudste kinderen geboren werden.


Fernanda was een dochter van de mede-eigenaar van een tabaksplantage Ferdinand Lodewijk Willekes MacDonald (Haarlem 1857-1893 Binjai (Nederlands-Indië) en Antonia Albertine van Vloten (Rembang (Nederlands-Indië) 1860-1923 Heumen). Haar vader, afkomstig uit een liberaal milieu, overleed nog voor de geboorte van Fernanda. Haar zwangere moeder keerde terug naar Nederland waar Fernanda geboren werd.

Toen Fernanda 11 jaar was hertrouwde haar moeder met een veel oudere weduwnaar, de dominee Karel Frederik Creutzberg met een groot gezin. Na enkele jaren kostschool in Duitsland trouwde Fernanda als 19-jarige met de net afgestudeerde Barend ter Haar Romeny (1887-1958) en zij vestigden zich op de pastorie aan de Helmondseweg. Vanaf de eerste dag wist ze dat ze met de verkeerde man getrouwd was, zo schreef ze later. Zij kregen in Deurne twee kinderen. Na de geboorte van haar eerste kind kreeg ze, waarschijnlijk door onhygiënisch optreden van de bij de bevalling helpend huisarts, kraamvrouwenkoorts en werd ze naar het ziekenhuis in Utrecht gebracht. Ze herstelde daar wel van maar hield er levenslang een trombosebeen aan over. Het huwelijk gaf haar, behalve de twee kinderen waar ze zielsveel van hield, absoluut niet wat ze ervan verwacht of gehoopt had.

Ze voelde zich, midden in de Eerste Wereldoorlog, sterk aangetrokken tot de sociaal-christelijke en pacifistische stroming, die vorm kreeg in de Bond van Christen-Socialisten. Haar man ging daarin mee, min of meer tegen zijn zin maar om de "lieve vrede te bewaren". De deur van de Deurnese pastorie stond, met die van Veghel en Gennep, wijd open voor gelijkgestemden en het gedachtegoed van de hervormingsgezinde jonge mensen werd door haar overgenomen en als bevrijdend ervaren.

Na de verhuizing naar Gennep, een plaats die vrijgekomen was toen Willy Kruyt in 1918 gekozen was als Tweede Kamerlid namens de Bond van Christen-Socialisten, werd Fernanda verliefd op de Chinees-Indische student en kostganger Thung Hiang. In 1921 verhuisde het gezin Ter Haar naar Engelen. Daar liep haar eerste huwelijk spaak, waarbij haar moeder, tot haar grote verdriet, partij koos voor haar ex-man waardoor verhouding tussen moeder en dochter zwaar onder druk kwam te staan.

Na de echtscheiding hertrouwde ze op 15 september 1923 in Londen met de vier jaar jongere Thung Tjeng Hiang (1897-1960), met wie ze contact was blijven houden. Met hem kreeg ze nog twee kinderen:

  1. Paul Joan (Paul), Amsterdam 17 februari 1924
  2. Mary Anne (May, Mayke), 1926.

Een groot deel van de periode daarna bracht ze met het gezin in Nederlands-Indië door. Door haar huwelijk kon ze tijdens de oorlog uit het Jappenkamp blijven, maar ze zette zich wel in om de noden van de lijdende bevolking zo veel mogelijk te lenigen.

Na de oorlog keerde het gezin tijdelijk terug naar Nederland met de bedoeling om zich definitief in Indonesië te vestigen. In 1958 moesten ze toch dat land verlaten en kreeg Thung Hiang in Wageningen een aanstelling als (eerste) hoogleraar virologie.

Over het veelbewogen leven van deze geëmancipeerde vrouw werd door Lidy Nicolasen in 2021 een biografie gepubliceerd onder de titel Een onverschrokken leven.