U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Figarobar

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Fien Verrijt (overleg | bijdragen) op 31 dec 2017 om 18:00
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een toepasselijke raamschildering bij de Figarobar tijdens een carnaval. Foto coll. Hans Kivits.
Hans Kivits, kapper en tapper. Foto coll. Hans Kivits.
Interieur Figarobar met gastvrouwe Tonnie Kivits-van Oosterhout. Foto coll. Hans Kivits.

De Figarobar aan de Stationsstraat 29 werd tussen 1973 en 1988 uitgebaat door het echtpaar Hans Kivits en Tonnie van Oosterhout.


Deze zaak werd geopend op 20 februari 1973. Voorheen had de eigenaar op dit adres een herenkapsalon. Uiteraard verklaart dit ook de naam van de bar (Figaro, de barbier van Sevilla). Het horecagedeelte was op de begane grond en had een oppervlakte van 56 m2. Op de bovenverdieping was het woongedeelte van de familie Kivits.

Alle alcoholische dranken werden in deze zaak geschonken, evenals frisdranken. Men tapte Bavaria-bier dat via de firma Winters uit Liessel werd geleverd.

De bar was de gehele week geopend; de openingstijden waren van zeven uur 's avonds tot een uur ’s nachts. Op de zondagmiddag was de bar overigens ook open.

Diverse verenigingen hadden hier hun clubhuis zoals b.v. de Spaarkasvereniging en de Basketball Club Grobeco Pioniers waarvan de kastelein in 1977 tot erelid werd benoemd.

In de bar werd veel gekaart en dat was voornamelijk “toepen om een rondje”.

Het café telde veel vaste klanten. Zelfs twintig jaar na de sluiting van dit café bestaat er nog een hechte Figaroclub van voormalige vaste klanten.

De bar is in juli 1988 definitief gesloten en het pand kreeg toen een andere bestemming. Thans is er een filiaal van opticiën Hans Anders gevestigd.

Tien jaar na de sluitingsdatum, dus in 1998, heeft er nog een grandioze Figaro-avond plaatsgevonden in zaal Van der Putten met als thema “Figarotijden herleven”.

Heel veel jeugdige klanten hebben in de Figarobar hun latere levenspartner leren kennen.

De Figarobar adverteerde enkel als sponsor in programmablaadjes bij evenementen zoals carnaval, Motorclub De Bosrakkers, wedstrijden van de Jonge Boerenstand enz. enz.

Veel tastbaars hebben de voormalige exploitanten niet bewaard, maar des te meer fijne herinneringen.[1]

Voorganger[bewerken | brontekst bewerken]

De Figarobar in de Stationsstraat had nog een verre voorganger want in 1863 had op deze locatie Ludovica Leonora Huberta (Louise) van Griensven (1823-1898), de weduwe van Gerard van Hombergh, ook al een herberg. Zelfs is van deze herberg een nauwkeurige beschrijving van de inventaris bewaard gebleven, toen zij in genoemd jaar ging hertrouwen met de bakker Ansem Kuijpers.

In de gelagkamer werden de volgende voorwerpen beschreven:

zes tafels met 24 stoelen, een klok, zeven platen, een spiegel, het buffet, 43 bierglazen en 34 kleine bierglazen, 28 wijn- en andere glazen, vier tinnen maten, twee trechters, vier koperen comforen met ander aardewerk en twee lampen.
Deze prent met de kappersattributen hing destijds in de bar en werd ontworpen door Henk Martens. Ze wordt nog steeds bewaard door de Figaroclub. Foto coll. Hans Kivits.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Deze gegevens zijn voornamelijk ontleend aan een interview dat Hans Timmers op 31 oktober 2008 had met Hans en Tonnie Kivits.