U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Fotoclub Optika: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Leden fotoclub Optika.jpg|400px|thumb|Vlnr: voorzitter [[Marius van Deursen]], Anita Maassen, [[Mart Fransen]], [[Thom de Vos]] en [[Frans Klaus]].]]  
[[Bestand:Leden fotoclub Optika.jpg|400px|thumb|Vlnr: voorzitter [[Marius van Deursen]], [[Anita Maassen]], [[Mart Fransen]], [[Thom de Vos]] en [[Frans Klaus]].]]  
'''Fotoclub Optika''' in [[Deurne]] is in november 1976 opgericht en aangesloten bij de fotobond BNAFV (Bond van Nederlandse amateur fotografen verenigingen). De oprichter van deze fotoclub is [[Marius van Deursen]].
'''Fotoclub Optika''' in [[Deurne]] is in november 1976 opgericht en aangesloten bij de fotobond BNAFV (Bond van Nederlandse amateur fotografen verenigingen). De oprichter van deze fotoclub is [[Marius van Deursen]].
   
   

Huidige versie van 7 mrt 2019 om 17:21

Fotoclub Optika in Deurne is in november 1976 opgericht en aangesloten bij de fotobond BNAFV (Bond van Nederlandse amateur fotografen verenigingen). De oprichter van deze fotoclub is Marius van Deursen.

Het ledental schommelt sindsdien rond de twintig, een mix van vrouwen en mannen afkomstig uit Deurne en omstreken. Leeftijden en beroepen van de leden variëren sterk.

Sinds de start is het Hofke van Marijke in de Sint-Jozefparochie de thuisbasis voor de maandelijkse clubavonden van FC Optika. Op deze avonden leer je van anderen door het uitwisselen van ervaringen. Hierbij gaat het naast de techniek vooral ook om de inhoud van de gepresenteerde foto’s. De perioden tussen de clubavonden worden gebruikt voor het in praktijk brengen van de opgedane kennis alleen of in groepsverband.

Regelmatig wordt gezocht naar mogelijkheden voor een expositie. Hierbij wordt altijd samenwerking met derden nagestreefd.

Bij aanvulling van het ledenbestand volgt doorstroming van leden uit de vervolggroepen. In deze twee groepen zijn een veertigtal fotografen bezig in workshop-vorm om zich verder te bekwamen. Een flinke fotografische bagage wordt namelijk verondersteld om aan te kunnen sluiten bij de fotogroep.

Voorbeelden van projecten, die de revue reeds passeerden:

  • Twee visies, een beeld in samenwerking met Literair Café Deurne.
  • Fotofestival Deurne
  • Project de Wolfsberg, sloop en nieuwbouw centrum Deurne.
  • Rabobank kalenders in samenwerking met fotoclub Beeldhoek Asten.
  • Langs het tuinpad van mijn vader, uitvoering Speelse Kunsten met dans en muziek.

Naast de maandelijkse besprekingen geeft Fotoclub Optika ook cursussen in basisvaardigheden fotografie. De leden verzorgen zelf deze lessen al meer dan vijfentwintig jaar. Daarnaast heeft Optika voortdurend uitwisselingen met andere fotoclubs uit de regio.

De Deurnese fotoclub levert drie fotografen die al jarenlang de fotografie verzorgen voor Weekblad voor Deurne en de zusterbladen Peelbelang en 't Contact. Dat zijn momenteel naast Marius van Deursen zelf, eveneens de clubleden Hein van Bakel en Frans Klaus.

Jubileum[bewerken | brontekst bewerken]

In het kader van het veertigjarig jubileum in 2016 ontstond er een samenwerkingsproject tussen Fotoclub Optika, VVV Deurne en het Weekblad voor Deurne. Aan de hand van 53 foto’s maakten ze een jaarkalender gemaakt voor 2017. De leden van Optika brachten de diversiteit en veelzijdigheid van Deurne in beeld gebracht onder de noemer Deurne Palet van De Peel.

Tijdens de opening van de foto-expositie door burgemeester Hilko Mak werd de jaarkalender uitgereikt. De opening van de expositie en de presentatie van de kalender was vrijdag 4 november 2016.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]