Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
Tot 1 september is het heemhuis gesloten

François Marie Joseph Marsé (1919-2000)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
François Marie Joseph Marsé
Frans Marsé.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam François Marie Joseph Marsé
Roepnaam Frans
Geboorteplaats Tilburg
Geboortedatum 5 maart 1919
Overl.plaats Helmond
Overl.datum 9 februari 2000
Partner(s) Maria Johanna Petronella Vrins (1919-2006)
Beroep(en) bedrijfsleider
Bidprentje NBA man

François Marie Joseph (Frans) Marsé (1919-2000) was bedrijfsleider bij Brakat B.V. en bekleedde in Deurne diverse maatschappelijke functies.


Frans was een zoon van Theodor Pierre Henri Marie Marsé ('s-Hertogenbosch 1878-1919 Meerveldhoven) en Theodora Philomena Maria Raymakers (Eindhoven 1877-1948 Tilburg).

Hij huwde op 7 juni 1943 met Maria Johanna Petronella Vrins, (Tilburg 3 september 1919 - Deurne 7 mei 2006), dochter van Henricus Josephus Vrins (Tilburg 1891-1966 Tilburg) en Elisabeth Petronella Maria Vorselaars (Tilburg 1890-1941 Tilburg).

Uit dit huwelijk werden 4 kinderen geboren:

  1. François Marie Theodore Henri (Frank), (Mierlo-Hout 13 januari 1945),
  2. Elisabeth Maria Theodora (Liesbeth), (Helmond 22 februari 1949),
  3. Rosa Maria Cornelia (Roseriet), (Helmond 2 oktober 1952),
  4. Astrid Johanna Andrea (Astrid), (Helmond 31 juli 1955),

Frans bezocht de HBS in Tilburg (St. Odulphus lyceum) waarna hij textieltechniek aan de Hogere Textielschool in Tilburg studeerde. Nadat hij was afgestudeerd ging hij werken bij de Fa. Raymakers en Co in Helmond.

Na hun huwelijk ging het echtpaar in Mierlo-Hout wonen en in 1946 in Helmond. Naast zijn werkzaamheden voor Raymakers gaf Frans in de avonduren een aantal jaren les aan Instituut Mulder. Deze lessen werden in de voorkamer thuis gegeven aan detaillisten en marktkooplui die een brevet moesten halen om textiel te mogen verkopen.

Tijdens zijn jeugd was hij in Tilburg actief in de verkennerij, in Helmond werd hij hopman bij de verkennersgroep André de Thaye.

Eind 50er jaren werd Frans bedrijfsleider bij Brakat B.V. in Deurne. In 1962 kwam het gezin in Deurne wonen. Tijdens de oprichtingsvergadering van het Deurne’s Industrieel Contact (DIC) op 26 februari 1964 werd hij gekozen als lid van het eerste bestuur, een functie die hij tot de jaarvergadering op 8 februari 1971 bekleedde. In 1974 werd hij om gezondheidsredenen gedwongen te stoppen met werken.

Frans was een fervent bridger en richtte, samen met enkele anderen, Bridgeclub Deurne `66 op. Het was de eerst bridgeclub in Deurne waar Frans als leraar veel Deurnenaren de eerste kennis van deze sport bij bracht.

Toen Woningbouwvereniging Bergopwaarts bewonerscommissies in het leven riep, werd hij, toen woonachtig aan het Schommerveld 2, voorzitter van de bewonerscommissie van de wijk Houtenhoek. Later resulteerde dit in een functie binnen het algemeen bestuur van Bergopwaarts.

Daarnaast was Frans actief als vrijwilliger bij De Wik. Elke zaterdag bracht hij onder meer mensen naar het speciale zwemmen in zwembad de Wiemel. Vrienden van de bridgeclub verzorgden jarenlang de collecte voor het Zorgenkind tijdens de carnavalsoptocht onder leiding van pater Bertien Rompa en Ko Vermeer.

Hij was lid van IVN Deurne en als zodanig verzorgde hij wandelingen in “Het Zinkske” in Helenaveen, een gebied dat hij tijdens zijn opleiding tot IVN gids, samen met enkele medecursisten, in kaart heeft gebracht.

Frans was voorzitter van het organisatiecomité dat namens het Sint Jorisgilde het Vrij-Gildefeest organiseerde dat op 15-16 mei 1976 in de kasteeltuin gevierd werd.

Hij overleed op 9 februari 2000 in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond.